Datum:

10.02.2011. 19:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 12870 pregleda

Hiljade vozača ne može preko granice jer čekaju nove saobraćajne dozvole. Izdavanje traje najmanje 20 dana, a sa potvrdama MUP-a može da se putuje samo u Crnu Goru

Vozači koji odluče da vade novu saobraćajnu dozvolu najmanje dvadeset dana svojim kolima ne mogu da izađu iz zemlje! Pogranične policije okolnih zemalja, sem Crne Gore, ne priznaju potvrde koje u MUP-u izdaju kao zamenu saobraćajnoj dozvoli dok se ova čeka, pa na hiljade vozača može da se kreće samo po Srbiji.

Redakciji Pressa javilo se mnogo vozača s ovim problemom.

– Došao sam iz inostranstva, gde sam na privremenom radu, samo da bih produžio saobraćajnu, ali sam ostao zaglavljen u Srbiji. U stanici su mi rekli da ću novu dozvolu dobiti tek za 20 dana. Morao sam da uzmem godišnji odmor, što se uopšte nije dopalo mom poslodavcu – priča jedan vozač.

Samo kroz Srbiju

Predsednik udruženja Međunarodni transport Neđo Mandić kaže da i vozači kamiona imaju velike probleme zbog novih dozvola.

– U januaru nismo čak ni kretali na put s ovim potvrdama jer smo znali da ne možemo da pređemo granicu. Imali smo neke razgovore sa MUP-om, pa sada oni koji putuju moraju da produže staru saobraćajnu na mesec dana. Ali problem se javio za kolege koje imaju dugačke ture – objašnjava Mandić.

Probleme imaju i agencije za posredovanje u izradi vozačkih dokumenata. Tako Milka Tufegdžić iz agencije „Aspekt akt” kaže da se klijenti žale zbog dugog čekanja.

– U policiji vam kažu da dozvolu možete dobiti za desetak dana, ali do sada se pokazalo da to obično traje 21 dan – kaže ona.

Rok za uručivanje nove saobraćajne jeste mesec dana od dana predaje dokumenata, ali u MUP-u tvrde da cela procedura ne traje toliko dugo, već svega sedam dana.

– Potvrde su prvenstveno namenjene da omoguće korišćenje vozila u Srbiji. Nove saobraćajne dozvole izrađuju se istog ili narednog dana, a dostavljaju nadležnoj policijskoj upravi ili stanici i uručuju vlasniku vozila u roku koji nije duži od sedam dana – kažu u MUP-u.

Nema ubrzanog izdavanja

Oni tvrde da je moguće i ubrzati proceduru.

– Mogućnost za izradu saobraćajne dozvole po hitnom postupku postoji, pri čemu je vlasnik vozila dužan da o hitnosti postupka obavesti policijskog službenika i priloži dokaze o razlozima hitnosti – tvrde u pres-službi policije.

Međutim, novinar Pressa juče je u svojstvu vozača kontaktirao nekoliko policijskih stanica i dobio drugačije informacije od zvaničnih.

– Postoji opcija da firma produži saobraćajnu, ali to ne važi za fizička lica. Ali što se tiče ubrzanog izdavanja, koliko znamo, to se ne radi – rekli su u ovoj stanici.

U policijskoj stanici Surčin pitali smo da li možemo da dobijemo saobraćajnu „pre roka” ako predamo dokaz o tome da putujemo.

– Koliko znam, ne postoji način da se ubrza dobijanje dozvole – objasnili su nadležni.

AMSS: I druga dokumenta zavise od saobraćajne

U AMSS-u tvrde da bez nove saobraćajne ne možete da izvadite ni druga dokumenta koja su potrebna za vožnju u inostranstvu.

– Na primer, ako želite da nečijim automobilom idete u inostranstvo, u AMSS-u ne možemo da damo ovlašćenje za upravljanje vozilom na osnovu potvrde iz MUP-a. Čak iako imate međunarodnu vozačku, morate da imate i saobraćajnu – objasnila je Zorica Bilibajkić iz AMSS-a.

Izvor: Press

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)