Datum:

28.12.2010. 19:16

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 13771 pregleda

Samostalni sindikat fabrike “Zastava automobili”, posle jučerašnjih neuspešnih pregovora sa predstavnicima Ministarstva ekonomije, održaće danas, kako je ranije i najavio, sednicu ispred gradske Skupštine povodom najave da će od 4. januara više od 800 radnika te fabrike biti proglašeno tehnološkim viškom.

Radnici fabrike “Zastava automobili”, koji nisu prešli u novoformirano preduzeće “Fiat automobili Srbija” (FAS) i čiji je prosek starosti 48 godina, ne prihvataju predlog Ministarstva ekonomije, koje im je ponudilo otpremnine od 300 evra po godini staža i u narednih 18 meseci, dok su na tržištu rada, da dobijaju nadoknadu od 20.000 dinara mesečno dok istovremeno pohadjaju obuku ili prekvalifikaviju.

Rešenje je, tvrdi Samostalni sindikat, da svi radnici, njih oko 1.600, ostanu na evidenciji “Zastave” i da u narednih godinu i po dana pohadjaju obuku i idu na prekvalifikaciju, jer će, kako ocenjuje, tako lakše doći do posla kod Fijatovih kooperanata koji treba da grade pogone u Kragujevcu u 2011. godini.

Povodom izjava ministra ekonomije Mlađana Dinkića i državnog sekretara u tom ministarstvu Nebojše Ćirića da nije moralno to što rade radnici “Zastava automobila” i da ne može da se izjednačava rad sa neradom, Samostalni sindikat te fabrike dostavio je medijima Protokl i Aneks 1 protokola, koji su potpisani nekoliko meseci uoči potpisvanja strateškog ugovora izmedju Republike Srbije i FIAT-a.

Tako, protokol koji je u maju 2008. godine sa predsednicima tri reprezentativna sindikata “Zastave” potpisao potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mladjan Dinkić, predvidja, pored ostalog, otpremnine od 300 evra po godini staža za one radnike “Zastave” koji žele dobrovoljno da odu iz fabrike. Aneks 1 protokola, koji je takodje ministar Dinkić potpisao sa tim sindikatima 21. avgusta 2008. godine, predvidja u tački 5 isplatu zarada zaposlenih koji ostaju u “Zastavi”.

“Zaposleni koji nakon potpisivanja ugovora sa FIAT-om ostanu u Zastavi nastaviće da primaju zaradu čija će se visina usklađivati šestomesečno na bazi rasta cena na malo”, piše u tački pet aneks 1 protokola.

Takođe, u aneksu 1 protokola navodi se, pored ostalog, da se “Ministarstvo ekonomije obavezuje da će uz saglasnost sindikata ‘Zastave’ naći način konačnog rešavanja zaposlenih u ‘Zastavi’ koji ne predju u FAS ili se ne izjasne za neku od ponudjenih opcija socijalnog programa na dobrovoljnoj osnovi”.

Objašavajući razliku između predloga ministarstva ekomije i Samostalnog sindikata o rešavanju statusa zaposlenih u “Zastavi”, predsednik tog sindikata Zoran Mihajlović je u izjavi Tanjugu rekao da je “suština više psihološke prirode”.

“Radnik koji prodje obuku i prekvalifikaciju, ukoliko je na tržištu rada, kako predlaže Ministarstvo ekonomije, teže će doći do posla u odnosu na radnika koji je u ‘Zastavi’ sa takođe završenom obukom i prekvalifikacijom”, kazao je Mihajlović.

Izvor: Tanjug

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)