Datum:

10.02.2012. 10:47

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 6422 pregleda

Auto-putevima Srbije lane je prokrstarilo ukupno 34.051.042 vozila, što je za 544.212 vozila više nego u 2010. godini. Tako su “Putevi Srbije” od naplate putarine ostvarili prihod od 14,4 milijarde dinara, što je za 2,63 odsto više nego u 2010. odnosno dodatnih 369 miliona dinara u kasi ovog javnog preduzeća. Najveći porast broja vozila od 4,89 odsto zabeležen je u takozvanoj četvrtoj kategoriji, a to su šleperi, za koje je putarina i najskuplja. To znači da se “teškaši” ipak nisu opredelili za alternativni Koridor 4, koji prolazi kroz Rumuniju i Bugarsku.

Više od polovine, tačnije 17.401.802 vozila, prošlo je auto-putem Beograd – Niš, dok je najveći porast saobraćaja sa 4,54 odsto zabeležila deonica Beograd – Novi Sad, kojom je saobraćalo nešto više od pet miliona vozila. Kako za “Novosti” kaže Milenko Caković, direktor sektora za naplatu putarine, neuparenih kartica je 0,06 odsto, što znači da je naplativost gotovo stopostotna. Naime, zahvaljujući odeljenjima analike i video nadzora, koji proveravaju rad inkasanata, poslovođa, kontrolora, onemogućen je bilo kakav vid organizovane krađe na naplatnim rampama.

– Neuparenost kartica je posledica divljih izlaza, zbog kojih budžet Srbije ima godišnju štetu od oko 1,2 miliona evra – ističe Caković. – Kada je loše vreme, odnosno kada vozila ne mogu da koriste divlje izlaze, neuparenih kartica nema. Ipak, zahvaljujući saradnji sa MUP pokušavamo da rešimo i taj problem.

Caković kaže da je prošle godine čak 55.949 vozača dalo izjavu da odbija da plati putarinu, što je za 13,29 odsto više nego u 2010. godini. Zbog velikog broja predmeta deo zaposlenih je preraspoređen na poslove obrade izjava, a do leta će svi nesavesni vozači ili kompanije za koje rade, biti utuženi.

– Od ukupnog broja onih koji su odbili da plate putarinu čak 81,17 odsto su vozači teških kamiona – kaže Caković. – Reč je o našim vozačima, jer stranci nemaju pravo da pišu izjave. Naime, svi vozači šlepera dobijaju od vlasnika kompanije novac da plate putarinu, ali to zadržavaju za sebe, pišu izjave, a onda posle godinu dana napuste firmu i to preduzeće posle mora da plati “Putevima” ne samo punu cenu putarine, već i troškove postupka kao i kamatu.

Cena putarine na relaciji Beograd – Niš za automobile iznosi 730, a za šlepere 4.390 dinara i ove godine neće biti menjana.

Vinjete

U Srbiji bi sistem naplate putarine putem vinjeta bio neisplativ i iziskuje značajna ulaganja, kaže Milenko Caković. Sa druge strane i zemlje, koje koriste vinjete za naplatu putarine, a to su Austrija, Slovenija, Češka, Slovačka, Mađarska, Bugarska uvele su ili planiraju da uvedu direktnu naplatu po pređenom kilometru. To planira i Nemačka, jer joj je neophodan novac za održavanje puteva.

Autor: S. Tanević, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)