Datum:

14.02.2013. 10:12

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5609 pregleda

Ministarstvo saobraćaja neće podržati zahtev “Puteva Srbije” za poskupljenje putarine u iznosu od 20 odsto, kaže za “Novosti” ministar Milutin Mrkonjić. Sva javna preduzeća, smatra Mrkonjić, nedostatak novca ne treba da rešavaju samo povećanjem cena usluga, preko grbače građana, već bi morali da povedu računa o svakom utrošenom dinaru, odnosno da maksimalno racionalizuju troškove.

– Potpuno razumemem situaciju u kojoj su “Putevi Srbije”, da je malo novca za održavanje saobraćajnica, ali za taj problem moramo da nađemo drugo rešenje – navodi Mrkonjić. – Tačno je i to da se od 2008. godine nije menjao cenovnik na naplatnim rampama. Ali, u ovom trenutku nema ni govora o poskupljenju putarine. Srbija po cenama mora da bude konkurentna u odnosu na alternativne putne pravce, posebno sada kada Rumuni i Bugari najavljuju završetak mosta na Koridoru 4. Poskupljenje putarine navelo bi vozila u tranzitu da zaobilaze Srbiju.

Kako za “Novosti” kaže Zoran Drobnjak, v. d. generalnog direktora “Puteva Srbije”, nakon sednice Upravnog odbora u ponedeljak Ministarstvu saobraćaja biće upućen zahtev za poskupljenje od 20 odsto za sve kategorije vozila.

– Mi ćemo zahtev svakako uputiti, jer drugog rešenja nemamo – navodi Drobnjak. – U ovoj godini očekujemo povećanje broja vozila za tri odsto i ukupnog prihoda od putarine za 5,8 odsto, što je ukupno oko 15,6 milijardi dinara bez poskupljenja. Osim prihoda od naplate putarine u ovoj godini na ime subvencija iz republičkog budžeta očekujemo još 5,4 milijarde dinara. Kada se odbiju svi obavezni troškovi “Puteva” za kredite, kamate, investicije, projektovanje, plate, ostaje nam za održavanje putne mreže samo devet milijardi dinara, što je 900.000 dinara za godišnje održavanje jednog kilometra u nadležnosti “Puteva”. Novca će biti jedva da se zakrpe rupe.

Trošak na rampi

Trenutno, putarina za putničke automobile, za relaciju Beograd – Niš, košta 730 dinara ili 6,5 evra. Sa poskupljenjem od 20 odsto, vozači bi za ovih oko 250 kilometara morali da izdvoje 876 dinara.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)