Datum:

15.12.2013. 23:52

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 10917 pregleda

Uvoz iz inostranstva zaista jeste način da dođete do kvalitetnog i dobro održavanog polovnog automobila, ali… Naravno, uvek mora biti neko ali, a to je u ovom slučaju novac. Jednostavno, kupovina automobila u inostranstvu je proces koji zahteva dosta novca, a tu ne mislimo samo na cenu automobila već i na troškove putovanja (gorivo, hrana, smeštaj…), izdavanje raznih dokumenata i tako dalje. Dakle, ukoliko vam je budžet dve do četiri hiljade evra apsolutno se ne isplati uopšte razmišljati o uvozu automobila iz inostranstva već polovnjak potražite u oglasima.

Kada smo to razjasnili možemo krenuti u objašnjenje. Evo kako se pripremiti za put.

Za početak treba pronaći automobil u inostranstvu. To možete učiniti putem portala mojauto.rs koji, u saradnji sa mobile.de servisom nudi pretragu polovnih vozila u nemačkoj. Dobra ideja je pretražiti ponudu polovnih vozila kod zvaničnih dilera u Nemačkoj. Ponudu ovakvih automobila možete pronaći na zvaničnim sajtovima njihovih brendova.

Primera radi, ako tražite polovnog „forda“ tu je sajt www.ford.de, za Audi – www.audi.de i tako dalje, u svim slučajevima tražite odeljak Gebrauchtwagen. To su bivši službeni, demo i automobili dobijeni u sistemu staro za novo.

Ovakva vozila su oko 10 odsto skuplja nego na placevima ali su sigurna kupovina jer imaju proverenu servisnu istoriju i pre prodaje detaljno su provereni, a često se uz njih daje i garancija. Takođe, ako želite jeftinije da prođete, izaberite automobil napravljen u Evropskoj uniji jer se na njih plaća daleko manja carina u odnosu na ostale.

Kada pronađete automobil, treba kontaktirati firmu koja ga prodaje. Namerno kažemo firmu koja prodaje automobil jer je to varijanta koja je najsigurnija i najjednostavnija za kupovinu pa vam je i preporučujemo. Kupovina od privatnog lica je problematična jer je nakon nje teško dobiti potrebne dokumente kojima treba dokazati da je automobil napravljen u Evropskoj uniji (EUR1) kao i dokument za povratak poreza.

Kada kontaktirate prodavca, obavestite ga o svojoj ponudi, pitajte da li je automobil registrovan, da li uz njega dolazi servisna knjižica, dva ključa i obavezno do kada važi tehnički pregled (jer u protivnom automobil nećete moći da vozite). Od podataka zatražite broj šasije na osnovu kojeg možete u zvaničnom servisu tog brenda u našoj zemlji proveriti servisnu istoriju automobila.

Takođe, dobra ideja je da nakon što prodavca ubedite da ste ozbiljan kupac zamolite da izvadi EUR1 dokument i pripremi dokumente za izdavanje privremenih tablica (ako nov automobil planirate da lično dovezete), a za to mu treba poslati skeniranu prvu stranu pasoša i vozačke dozvole. Naravno, niko ne garantuje da će prodavac pristati na ovu molbu, ali to ne znači da ne treba da probate jer će te u slučaju da pristane uštedeti puno vremena.

Ukoliko nemate rodbinu u Nemačkoj, svakako treba putem interneta pronaći i rezervisati sobu na par dana u gradu u koji ste se zaputili jer se sama procedura kupovine i overe svih dokumenata ne može završiti u jednom danu. Osim novca, na put treba poneti pasoš, vozačku dozvolu i međunarodnu vozačku dozvolu.

Dakle, ovo je bila obavezna priprema za put, a nastavak priče o kupovini polovnjaka možete naći u aktuelnom 72. broju auto-magazina “Auto Bild”, a sledeće nedelje i ovde na sajtu.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)