Datum:

20.10.2020. 21:08

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Francuski auto-gigant želi da se povuče iz ovog automobilskog segmenta koji postaje sve manje profitabilan.

Nakon što je prodala svoj udeo u kompaniji u Češkoj, koju je svojevremeno osnovala sa Toyotom, PSA grupacija je odlučila da okonča proizvodnju dva modela koja su se izrađivala u toj zemlji.

U pitanju su mali gradski automobili Peugeot 108 i Citroen C1, koji pripaduju nedovoljno profitabilnom segmentu putničkih vozila.

Kako prenosi Rojters, PSA želi da izađe iz ovog automobilskog segmenta pre okončanja najavljenog spajanja sa kompanijom FIAT Chrysler (FCA).

Peugeot 108 (Foto: Peugeot promo)

Proizvođači automobila su generalno počeli da preispituju proizvodnju modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem kojima su potrebni skupi sistemi za filtriranje izduvnih gasova kako bi se zadovoljili stroži emisioni propisi.

To bi značajno povećalo troškove proizvodnje modela iz A segmenta, kao što su 108 i C1, a kako su ova klasa automobila sve manje prodaje, francuska kompanija nema više interes da ulaže u njihov razvoj i proizvodnju.

Sa druge strane, pojedini analitičari veruju da bi PSA nakon spajanja sa FIAT-om mogao da iskoristi uspešne modele italijanskog proizvođača iz A segmenta, kao što su FIAT 500 i Panda, da na njihovoj osnovi napravi sopstvena vozila i tako uštedi na troškovima razvoja.

Podsećamo, PSA i FCA treba da finalizuju dogovor o spajanju u prvom kvartalu 2021. godine.

(Naslovna fotografija: Citroen C1, Citroen promo)

Izvor: B92

0 komentara
Ostavi komentar
Ime (*)

E-mail (*)

Komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)