Datum:

30.11.2010. 22:06

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 12400 pregleda

Idealan automobil ne postoji. Postoji samo model koji više ili manje „završava posao”. Kupci koji ne znaju ništa o automobilima ne treba da ga kupuju sami, bez saveta prijatelja i detaljnog pregleda majstora. Za automobilske sveznalice evo idealne prilike da obnove gradivo.

Zabluda je da se automobil kupuje za jedno popodne ili posle nekoliko dana razmišljanja i biranja. Poželjno je na početku kupovine, pod uslovom da je novac obezbeđen, izbor svesti na što manje modela (najviše tri). Kada padne odluka o kupovini automobila, sledi nekoliko meseci „druženja” s novinama, oglasima, svakodnevno surfovanje internetom, obilaženje auto-placeva i slično. Ne treba žuriti s odabirom. Kada to prođe, sledi jedan od važnijih koraka, a to je odlazak da se automobil pogleda. Tu treba biti oprezan, ali pre odlaska kod prodavca kupac treba da se postavi tako da on kupuje auto i da on postavlja većinu uslova.

Po dolasku do potencijalnog ljubimca, prvi korak je detaljan pregled karoserije. Ukoliko su nejednaki zazori između školjke automobila i vrata (i haube), to je siguran znak da je auto bio havarisan i da su neki delovi na njegovoj karoseriji promenjeni možda i nekoliko puta. Moguće je i da je pretrpeo ozbiljne deformacije usled udara. Tragovi velikih oštećenja mogu biti vešto sakriveni, ali se oni najteže sakrivaju na donjem delu vozila. Bilo kakvi varovi na karoseriji znače da su neki delovi na školjci naknadno spajani. Takođe, nije na odmet proveriti oznake na staklima, farovima i žmigavcima. Originalni delovi imaju znak proizvođača automobila na sebi.

Obavezno treba otvoriti gepek, podići tapacirung i pogledati prostor pored i oko rezervnog točka, gde se obično vide deformiteti nastali usled udarca od pozadi. Zabluda je da automobil star više od pet godina nema nijednu ogrebotinu. Ako je takav, znači da je komplet prefarban i da je bilo većih oštećenja. Moguće je da je sastavljen čak i od dva automobila. Unutrašnjost vozila takođe može da otkrije dosta. Istrošenost papučica uvek govori o intenzivnoj upotrebi. Osim toga, obloga volana može biti izlizana. To ukazuje načinjenicu da je auto mnogo više vožen u gradskim uslovima. Više hiljada kilometara pređenih u vožnji gradom uvek ima veće posledice po stanje motora nego ista tolika kilometraža pređena na otvorenom putu. Povećan zazor na šarkama vozačevih vrata takođe ukazuje na intenzivno korišćenje auta na kratkim relacijama.

Ozbiljan kupac će tek nakon što je sve navedeno pregledao i kada ne postoje neke veće mane koje bi ga odgovorile od kupovine, sesti za volan i okrenuti ključ.

Gledajte u gume!

Pre nego što sednete u automobil, takođe možete golim okom videti kako izgledaju gume. Na prvi pogled to ništa ne znači, ali poznavaoci automobila i tu vide „caku”. Naime, ukoliko su pneumatici istrošeni više sa jedne strane, znači da trap nije dobro centriran. Osim toga, na osnovu potrošenosti može se znati nešto više o verodostojnosti brojača kilometara. Svaki dobar poznavalac automobila složiće se sa konstatacijom da su pneumatici jedan od najvažnijih elemenata za sigurnost u vožnji.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)