Datum:

16.08.2017. 11:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Kompanija Sono Motors predstavila je prototip električnog automobila koji neophodnu energiju za vožnju dobija od sunčevog zračenja.

Na vozilo Sono Sion instalirano je 330 solarnih ćelija, koje su u stanju da proizvedu dovoljno struje da automobil može da pređe do 30-ak km dnevno.

Ipak, u slučaju da je dan oblačan, automobil će i dalje moći da se vozi, s obzirom da ima mogućnost dopune baterija na električnoj mreži, pri čemu ukupna autonomija u vožnji iznosi oko 160 km.

Projekat solarnog automobila pokrenulo je troje entuzijasta iz Minhena – Laurin, Navina i Jona, sa ciljem da razviju vozilo koje će se kretati isključivo uz pomoć obnovljivih izvora energije.

S obzirom na trenutna tehnološka ograničenja, napravili su mali kompromis, pa Sono Sion ima opciju da pored solarne može da se kreće i pomoću električne energije koju dobija iz elektromreže, koja nije 100% iz obnovljivih izvora.

Nakon tri godine rada, prvi prototip su napravili u običnoj garaži. Sledeći korak bio je osnovanje firme, tako je u julu 2016. nastao Sono Motors.

Da bi došli do potrebnih novčanih sredstava za dalji razvoj, pokrenuli su kampanju na sajtu Indiegogo. Kampanja je bila uspešna – prikupljeno je preko 600.000 evra i registrovano oko 1.100 narudžbina potencijalnih kupaca.

U početku je plan bio da Sion ponude u dve verzije. Model Urban, namenjen uglavnom za vožnju u gradu, bio bi opremljen baterijom od 14,4 kWh, a u kombinovanom režimu vožnje sa punom baterijom ovaj automobil mogao bi da pređe 80-96 km. Prodavao bi se za 12.000 evra.

Sion Extender predviđen je za duže relacije. Koristi bateriju od 30 kWh i može da pređe maksimalno 177-193 km. Cena ove verzije je 16.000 evra.

U međuvremenu, kompanija je odustala od Urbana zbog malog interesovanja kupaca, i odlučila je da tržištu ponudi samo Extender varijantu.

Sono Sion Extender imaće 5 sedišta, a u pomenutu cenu od 16.000 evra nije uračunata baterija, koja će se iznajmljivati u vidu lizinga. Baterija se takođe može platiti u celosti uz kupljen automobil, po ceni od 4.000 evra. U tom slučaju, ukupna maloprodajna cena automobila iznosila bi 20.000 evra.

Iz kompanije Sono Motors saopštili su da Sion podržava mogućnost punjenja baterije na brzom punjaču, ali tehnički detalji za sada nisu saopšteni. Prvi vlasnici dobiće svoja vozila 2019. godine.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)