Datum:

16.02.2011. 16:39

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 4662 pregleda

Treća etapa ekspedicije „Polarni prsten“, koja će startovati 17. februara, prvi je transpolarni prelazak kroz tačku Severnog pola automobilima.

Ekspedicija „Polarni prsten” je dugogodišnji međunarodni projekat, koji se odvija u četiri faze, od 2002. do 2014. godine, a u ovom trećem pohodu učesnicima predstoji da savladaju 8000 kilometara od obala Rusije do obala Kanade, preneo je “Glas Rusije”.

Polazna tačka ekspedicije biće ostrvo Srednje u arhipelagu Severna Zemlja. Odatle će osam putnika krenuti po plutajućem ledu Ledenog okeana prema Severnom polu. Za taj nesvakidašnji prelaz koristiće specijalna terenska plutajuća vozila, kaže vodja ekspedicije, ruski polarni naučnik Vladimir Čukov.

– Sami smo izradili i napravili eksperimentalne uzorke i testirali ovu tehniku. To je pet modela, od kojih se svaki razlikuje nekim svojim novinama i sposobnostima. Ali, da bi se vozila kretala po plutajućem ledu stvorena je potpuno nova konstrukcija s novim rešenjima. Nigde ne nabavljamo ova vozila, ne naručujemo ih. U ekipi imamo grupu konstruktora, koji sve proračunavaju od nule i naručuju pojedine delove u preduzećima. A onda ih sami sklapamo – kaže Čukov.

Učesnici su već prošli dve etape ekspedicije „Polarni prsten“. Svojim terenskim vozilima polarci su već prevalili 5000 kilometara duž severne obale Rusije i zatim 4500 kilometara do ostrva Dikson.

Sada je na redu najsloženija faza putovanja – transpolarni prelaz od Rusije do Kanade. Ekspedicija završava put u Kanadi, u rejonu naselja Rezolut Bej krajem juna. Tako će se svi kontinenti severne polulopte sjediniti nitima jedne maršrute, koja će predstavljati svojevrstan most između naroda, koji naseljavaju Krajnji Sever naše planete.

Da bi se „Polarni prsten” zatvorio, biće potreban još jedan prelazak – nazad u Rusiju. Ova etapa je planirana za 2014. godinu.

Cilj ekspedicije je da se privuče pažnja javnosti za globalne probleme Arktika, povezane s ekologijom i klimatskim promenama na planeti, kao i da daju svoj doprinos proučavanju i osvajanju Krajnjeg Severa. Mada u ekipi nema naučnika, putnici nameravaju da prikupe uzorci snega i leda i obave odredjena merenja.

Istovremeno, prvi put u istoriji arktičkih ekspedicija vršiće će eksperimentalni video prenos kanalima sistema GLONAS celom maršrutom. Ruski satelitski navigacioni sistem će biti ispitan na terenu u polarnim uslovima.

Oko mesec i po dana nakon starta na Severnom polu treba da se održi sastanak s učesnicima u međunarodnoj akciji „Kapsula mira“. Na dno okeana biće spuštena poslanica potomcima na elektonskom nosaču. Ona će biti stavljena u kapsulu, koja je opremljena specijalnim sistemom, koji omogućava da se posle više stotina godina otkrije i izvuče na površinu.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)