Datum:

23.03.2011. 22:17

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6223 pregleda

Ford je prvi put lansirao model električnog mikroautomobila još pre 40-ak godina, davne 1967. godine na auto showu u Djenovi. Automobil zvan Comuta bio je prvi Fordov model koji se kretao na baterije.

Henry Ford i Thomas Edison navodno su počeli da rade na prvom modelu električnog automobila još 1913. godine, piše Wired.com.

Fordov automobil je izrađen u fabrici u Velikoj Britaniji. Imao je elektromotor snage 3,7 kilovata, odnosno pet konjskih snaga, a napajala ga je 12-voltna baterija.

Planirani model trebalo je da ima dva sedišta za odrasle i dva za decu i da se kreće maksimalnom brzinom od oko 60 kilometara na sat. Tehnologija baterija mu je tada omogućavala ’domet’ od oko 60 kilometara pri brzini od 40 km/h.

Taj je automobil bio toliko malen da su na parkirno mesto namenjeno za jedan prosečan (američki) automobil stala takva tri. Bio je dug tek nešto preko dva metra.

Imao je, za to doba ’sofisticiran’ sistem grejanja i hlađenja. Ford je automobil najavljivao kao vozilo namenjeno u prvom redu za vožnju gradom, odlaske u nabavke i slično.

Izvor: S media

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)