Datum:

28.03.2017. 10:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Od početka aprila u sistem gradskog saobraćaja u Čačku biće uključeno 10 korišćenih Volvo gradskih autobusa sa hibridnim pogonom, koje je za potrebe prevoza putnika u tom gradu kupila firma Autoprevoz.

Tako će Čačak postati prvi grad u Srbiji u kome se za prevoz putnika koristi ne samo ovakav Volvo autobus, već i ovakav tip vozila sa modernom pogonskom grupom.

“Nabavka vozila sa hibridnim pogonom je naš prvi korak ka održivom prevozu budućnosti”, kaže izvršni direktor Autoprevoza, Aleksandar Petronijević.

Čačanski prevoznik opredelio se da prvu tranšu vozila sa mešovitim pogonom čini 10 korišćenih Volvo solo autobusa 7705 LH Hybrid, koji su prethodno uz značajno smanjenje emisije štetnih izduvnih gasova prevozili putnike u jednoj centralnoevropskoj prestonici.

Foto: Zoran Samardžič

“Naši prvenci stižu u odličnoj tehničkoj i estetskoj kondiciji, sasvim spremni za višegodišnju eksploataciju”, naglašava Petronijević.

To su vozila dužine 12, širine 2,55 visine 3,22 metra sa 32 sedišta, dva mesta za putnike u invalidskim kolicima i 50 mesta za putnike koji stoje.

Pokreću ih Euro 5 četvorocilindarski dizel motor Volvo D5F215 radne zapremine 4,76 litara sa 215 KS i 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta i elektromotor snage 120 kW sa istim maksimalnim obrtnim momentom – od 800 Nm.

Za prenos snage na točkove zadužen je Volvo I-SAM sistem, koji uključuje automatizovani I-Shift menjač sa 12 stepeni prenosa.

Foto: Zoran Samardžič

Čačanski “zeleni autobusi” biće atrakcija i za vozače i za putnike, jer će iz mesta polaziti skoro bešumno, budući da je za start vozila angažovan isključivo elektromor.

Kada vozilo postigne brzinu od 20-30 km uključuje i povremeno opet isključuje klasičan dizel motor čija je uloga ujedno da dopuni litijum-jonske baterije u kojima se akumulira struja za pogon elektromotora. Struja se akumulira i pri kočenju ovog hibridnog autobusa.

Glavne prednosti ove vrste pogona su smanjenje potrošnje – u proseku i do 30 odsto u odnosu na uporediva vozila sa konvencionalnim dizel motorima, smanjenje emisije štetnih gasova u sličnom odnosu i manje buke emitovane iz vozila, ne samo pri polasku već i tokom kontinuirane vožnje.

Foto: Zoran Samardžič

Volvo već decenijama eksperimentiše sa alternativnim pogonskim sistemima za autobuse i kamione. Sa hibridnim pogonom je najdalje odmakao u upravo u autobusima, pa od početka ove decenije nudi serijski napravljena vozila za gradski prevoz s hibridnim (mešovitim) ali i drugim vrstama elektropogona.

“Naša odluka da u specijalnom aranžmanu sa kompanijom Volvo kupimo prvih 10 hibridnih autobusa temeljni se na višegodišnjem odličnom iskustvu s ovom markom. Ne računajući mini i midibus vozila, oko 70 odsto našeg voznog parka čine upravo Volvo autobusi različitih tipova i starosti – najmlađi je iz 2013, a najstariji iz 2007. godine”, kažu u čačanskom prevozniku.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)