Datum:

03.07.2016. 23:50

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Amerikanac Džošua Braun (40), po svemu sudeći, ući će u automobilsku istoriju novog doba kao prva žrtva vozila kojim je upravljao auto-pilot.

Bivši pripadnik američkih “Foka” vozio se u elektromobilu “tesla” na auto-putu u Floridi i u punoj brzini je naleteo na prikolicu kamiona koji se kretao ispred njega.

Braun je preminuo 7. maja, ali je javnost o udesu saznala tek kada se oglasio američki proizvođač električnih vozila “Tesla”.

Prema izjavi vozača kamiona Frenka Baresija, automobil je išao toliko brzo da ga nije ni video u retrovizoru. Udarac je bio žestok, a kada je vozač kamiona izašao i otrčao do kola, Braunu već nije bilo pomoći, a na ekranu se “vrteo” jedan od filmova iz serijala o Hariju Poteru.

U kompaniji “Tesla”, koja je izrazila žaljenje zbog tragičnog gubitka, tvrde da to nije moguće, jer kada je uključen auto-pilot, onda nije moguće na velikom displeju gledati filmove. Ipak, kažu u kompaniji, možda je Braun gledao film na nekom drugom uređaju.

Još je zanimljivije obrazloženje inženjera “Tesle” zašto je do nesreće došlo…

Oni, naime, tvrde da sistem koji omogućava autonomnu vožnju “modela S” nije detektovao prikolicu kamiona jer se njegova bela boja stopila sa bleštavom pozadinom neba i navode da vozač uopšte nije pokušao da koči, što ukazuje na to da njegova pažnja u tom trenutku nije bila usmerena na put ispred automobila.

Zanimljivo je da je nastradali Braun u aprilu ove godine imao sličan incident i da je snimak pustio na “Jutjubu”.

– Automobil je bio u auto-pilot modu i, dok sam se vozio auto-putem, vozač kamiona me je “isekao” u pokušaju da se prestroji u traku ispred mene. Tada je auto-pilot reagovao na vreme, izdao upozorenje o mogućem sudaru i automatski skrenuo udesno pre nego što sam preuzeo volan – rekao je tada Braun.

– Ovo je prvi smrtni slučaj za koji znamo posle pređenih 210 miliona kilometara u auto-pilot modu. Poređenja radi, u SAD na svakih 150 miliona kilometara pogine po jedna osoba – brani se kompanija “Tesla”, čije su akcije istog časa kada je vest objavljena pale za 3,2 odsto.

sv-model-s-1

Moralne dileme auto-kompjutera

Vest o ovoj nesreći dolazi u trenutku kada se u javnosti vode polemike o uvođenju samovozećih automobila u saobraćaj, uključujući i moralne dileme. Naime, stalno se postavlja pitanje kako će kompjuteri u vozilima reagovati u budućnosti kada treba da donesu odluke u eventualnim kritičnim situacijama. Jedna od takvih dilema odnosi se i na situaciju u kojoj kompjuter mora da odluči da li da pregazi jednog čoveka da bi spasao grupu pešaka.

Pogled u istoriju

Prva žrtva u automobilskom udesu je irska naučnica Meri Vord koja je poginula 31. avgusta 1869. u Biru, gradiću u centralnoj Irskoj. Ona se s mužem Henrijem vozila automobilom na parni pogon koji je konstruisao njen nećak Vilijam Parson, kada je ispala iz vozila i polomila vrat.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)