Datum:

08.08.2014. 22:13

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3439 pregleda

Načelnik Odeljenja tehničkog nadzora kontrole Ministarstva trgovine Slaviša Petković izjavio je danas da je tokom akcije kontrole markiranog goriva povučeno 70 tona goriva i da su svakoga dana na terenu tri ekipe koje kontrolišu derivate od veleprodaje do pumpi.

Petković je rekao da je akcija kontrole obavljena juče i podsetio da je markiranje goriva počelo od 1. februara, da je tržišna inspekcija 15. aprila započela prve kontrole, a od 1. agusta su počele kontrole sa potpunom primenom uredbe.

Primena uredbe podrazumeva laboratorijsko utvrđivanje koncentracije markera, ukoliko se utvrdi da je koncentracija markera manja podnose se prijave nadležnim sudovima, kazne su do tri miliona dinara, a moguća je i zabrana obavljanja delatrosti od šešt meseci do tri godine.

On je dodao da se sve količine goriva iz proizvodnje ili uvoza markiraju pre nego što se pojave na tržište određenom koncentracijom markera i ukoliko se zatekne na mestu prodaje ili transporta da je pala koncentracija markera to gorivo se povlači iz prometa.

“Prvo smo kontrole radili u veletrgovinama, da vidimo da li iz veletrgovina kreće markirano gorivo. Utvrdili smo da iz veletrgovina izlazi markirano gorivo. Sad idemo transport i maloprodaje. Zatekli smo juče na jednoj pumpi pad koncentracije markera i odmah je zabranjena prodaja a uzorak poslat u laboratoriju”, rekao je Petković.

On kaže da će zbog preduzetih mera biti više novca u budžetu od akciza, da su već veletrgovci povećali promet i da je smanjen broj prijava potrošača.

Petković dodaje da su veliki sistemi ozbiljno shvatili program markiranja goriva i da se svako potrudio da “sredi svoje redove”.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)