Datum:

25.09.2011. 11:43

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 15070 pregleda

Obavezni novi kompleti medicinske opreme. Za sada samo provera, od oktobra počinje sankcionisanje. Sterilne komponente su upotrebljive dok su u originalnom pakovanju.

Posle godinu dana od donošenja Zakona o bezbednosti saobraćaja i velikog broja upozorenja, od juče su svi vozači u Srbiji obavezni da poseduju novi komplet prve pomoći. Ipak, za one koji još nisu nabavili pakete sa oznakom „SRPS Z.B2.001“, poslednja šansa je do sledećeg meseca kada će policija krenuti da piše kazne za ovaj prekršaj.

Novi zakon propisuje da, ukoliko u vozilu nema odgovarajućeg kompleta prve pomoći, onaj koji se nalazi za volanom će biti kažnjen sa 5.000 dinara plus još 5.000 za vlasnika vozila u slučaju da on nije upravljao automobilom – rekao nam je Damir Okanović, iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja. – Za firme su kazne znatno veće i kreću se od 60.000 do čak 600.000 dinara.

Cene kompleta su poslednjih meseci malo pale i sada se kreću od 1.400 do 2.500 dinara. Paket „tip B“ obavezan je za sve automobile, ima 18 različitih komponenti i ne može se dopuniti starim kompletom.

– Oni se nalaze u torbici, koja im garantuje mehaničku, termičku i zaštitu od atmosferskih uticaja – objašnjava Zorica Matejević, iz nacionalne asocijacije proizvođača medicinske pomoći. – Sterilni delovi su upotrebljivi dok god se nalaze u originalnom pakovanju i dok se ne otvore oni su važeći, ali je zbog njih rok upotrebe kompleta pet godina.

Prvi put ova obaveza će se odnositi i na motocikle, za koje postoji poseban tip prve pomoći. On je neznatno jeftiniji od paketa za vozila „tip B“. Takođe, postoji mogućnost dopune prve pomoći, ali će vozačima, kada komplet više ne bude validan, verovatno biti isplativije da kupe novi. Prema rečima direktora Damira Okanovića, prvu pomoć ne treba gledati kao obavezu, već kao stvar koja može da spase živote.

Policija je već najavila da će pojačati kontrolu saobraćaja, da neće biti nikakvog tolerisanja za nesavesne vozače koji ne poseduju odgovarajući komplet.

Strano

Vozači u Srbiji treba da znaju i da kompleti prve pomoći koje dobijaju prilikom kupovine stranih automobila bez obzira na „zvučnu marku“ nisu validni. Važe samo oni kompleti koji su u skladu sa važećim domaćim standardom, odnosno imaju oznaku „SRPS Z.B2.001“. Dozvoljena je zamena potrošenog materijala kompleta, ali takođe samo standardizovanim proizvodima.

Izvor: Novosti

1 komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)