Datum:

21.07.2012. 17:39

Autor:

totalcar.rs

Oznake:


Statistika:

0 komentara 4126 pregleda

Tokom godišnjih odmora mnogi kućni ljubimci postaju pravi saputnici jer njihovi vlasnici ne mogu da zamisle samostalni odlazak na letovanje. Ugodno putovanje sa psom ili mačkom u automobilu podrazumeva, pre svega, nabavku posebnog sedišta ili kutije u kojima će ovi četvoronošci boraviti tokom vožnje.

Psi su najčešći, ali i najzahtevniji kućni ljubimci u automobilu. U takvim prilikama oni uglavnom vole da se voze na zadnjem sedištu, na kolenima suvozača ili na suvozačevom mestu.

Problem je što u sve tri pozicije psi mogu predstavljati opasnost kako po sebe tako i po ostale putnike u vozilu. Naime, prilikom naglog kočenja pri brzini od, recimo, 40 kilometara na čas, mali pas od 10 kilograma postaje 30 puta teži projektil koji može biti koban po sve učesnike u saobraćaju.

Zbog toga bi kućni ljubimac trebalo da bude smešten na sigurno mesto u automobilu. To može biti prtljažnik, s tim što bi bilo dobro da se u taj deo automobila postavi specijalno sklopivi kavez ili takozvani transporter koji svojim dimenzijama pruža dovoljni komfor životinji. Takođe, mogu se nabaviti i prostirke za prtljažnik.

Ukoliko nema dovoljno mesta u ovom delu vozila, postoje rešenja i za zadnje sedište. Najboljim su se pokazala specijalna sedišta nalik dečjim koja treba zaštititi posebnom navlakom. Na kraju, pojedini proizvođači nude i posebne pojaseve za kućne ljubimce.

Da bi se pas ili mačka osećali što lagodnije u automobilu, potrebno je da se pre putovanja priviknu na unutrašnjost vozila i da se prave česte pauze u vožnji. 

Bilo bi dobro da pre odlaska na daleki put ljubimac oseti nekoliko kraćih vožnji u automobilu. Vozilo, takođe, mora biti provetreno, što ne znači da životinja treba da drži glavu na otvorenom prozoru jer tako može doći do upale očiju, ušiju ili pluća.

Mnogi vlasnici praktikuju da ostave ljubimce same u parkiranom automobilu kao čuvare, međutim to nije ispravno rešenje jer može doći do nagle promene temperature, što može nepovoljno uticati na životinju.

Kada je reč o načinu ishrane psa ili mačke pre ili tokom vožnje, veterinari naglašavaju da ovi kućni ljubimci nisu toliko zahtevni.

– Barem dva sata pre vožnje pas ne bi trebalo da jede. Ne valja da se prejede ni u jednom trenutku. Za mačke je obavezan transporter jer se tokom vožnje uznemire, hoće da skaču čak i na gazdu. Inače, mogu da izdrže i do 10 sati bez hrane i vode – savetuju u veterinarskoj ambulanti “Ćirković” i ističu da tokom putovanja glasna muzika može potresti životinju.

Nije zgoreg da gazda ponese na put bocu sa vodom za svog ljubimca kako životinja ne bi dobila stomačne tegobe ukoliko žeđ zadovolji iz nečistih izvora.

U slučaju putovanja u drugu državu preporučuje se nošenje uverenja o zdravstvenom stanju ljubimca i vakcinisanja protiv besnila koje se može dobiti od veterinara.

Takođe se preporučuje da vlasnik ima kod sebe kontakt informacije o osobi koja može da pokupi ljubimca u slučaju nesreće. Za svaki slučaj trebalo bi poneti i fotografiju životinje radi lakšeg pronalaska ukoliko se izgubi.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)