Datum:

06.12.2011. 19:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7220 pregleda

Ako vas kola budu izdala kada za nekoliko dana počnu prave hladnoće i padne sneg, sami ste krivi, poručuju iskusni majstori od kojih je “Press” tražio savet kako da se automobil najbolje pripremi za zimu.

Već sutra, kažu meteorolozi, može se očekivati da padne sneg. Ako to već niste učinili, svratite kod majstora i uradite sve što je neophodno da biste bezbrižno mogli da sednete u auto. Zaleđena stakla, vrata i brave, proklizavanje zbog “ćelavih” guma i lošeg akumulatora samo su neki od problema koji mogu da vas zadese. Bar u ovim stvarima, savetuju iskusni vozači, finansijski faktor se ne može uzeti kao opravdanje.

Borisav Brkić, šef servisa u kompaniji “Hjundai auto Beograd”, kaže za “Press” da je zlatno pravilo dobrih vozača da provere automobil pre prvih mrazeva.

“Gde postoji poklopac ispod haube, vozači bi trebalo da ga otvore pre prvih zimskih dana i precizno sve prekontrolišu. Pre svega, treba proveriti nivo antifriza, zatim ulja u motoru, iskontrolisati akumulator, stanje guma, trapa i kočionih obloga”, nabraja sagovornik “Pressa”.

On dodaje da bi svaki vozač trebalo da u automobilu ima strugalicu za led i metlicu za čišćenje snega.

“Ono što toplo preporučujem je i da se silikonskim sprejom naprskaju gume oko vrata, kako ne bi došlo do zalešivanja. Takođe, obavezno treba sipati zimsku tečnost za pranje stakla”, objašnjava Brkić.

Mnoge od ovih stvari, kako su nam rekli u nekoliko beogradskih servisa, možete isproveravati i uraditi sami, bez odlaska kod majstora. Čak i ako se ipak odlučite da pripremu automobila za zimu prepustite stručnjacima, to vas u najvećem broju slučajeva neće koštati više od nekoliko stotina dinara. A ako budete nemarni, šteta može da bude mnogo veća.

Šta treba proveriti:

– Količinu antifriza
– Nivo ulja u motoru
– Stanje guma
– Trap i kočione obloge
– Akumulator
– Tečnost za pranje stakla
– Da li imate strugalicu i metlicu za sneg
– Stanje brisača
– Da li stakla magle

Izvor: Mondo

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)