Datum:

15.01.2011. 10:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6152 pregleda

Evropska unija uskoro bi mogla da uputi oštar protest Srbiji zbog usvajanja dvojnih akciza na gorivo – viših na uvozne i nižih na naftne derivate proizvedene u zemlji.

RTS-u je u kabinetu potpredsednika Vlade za evropske integracije Božidara Đelića potvrđeno da je zbog toga naša zemlja već neformalno upozorena.

U Briselu kažu da su dvojnim akcizama diskriminisane evropske kompanije i narušen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Skupština Srbije usvojila je nedavno amandman SPS-a kojim se akcize na gorivo NIS-a povećavaju za 30 para, a za uvozno gorivo 4,8 dinara.

U Ministarstvu finansija kažu za RTS da to ministarstvo nije tražilo izmene akciza na gorivo, već je predlažući Zakon o izmenama Zakona o akcizama predložilo samo izmene akciza na cigarete, a da su akcize na naftne derivate bile poslanički amandman SPS-a.

To ministarstvo najavilo je da će zvanični stav o izmenama zakona o akcizama saopštiti u ponedeljak.

Vlada Srbije je u međuvremenu saopštila da je spremna da pokrene proces promene spornog zakona o akcizama, ukoliko se ispostavi da je on u suprotnosti sa evropskim direktivama i SSP-om, prenosi Tanjug.

I predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže da će greška vezana za amandman biti ispravljena. “Kada procenimo da smo napravili pogrešan korak, moramo to priznati i napraviti korak nazad”, izjavila je predsednica parlamenta.

“To znači da oni koji mnogo rade, a složićemo se da Skupština Srbije mnogo radi, može da napravi, uz mnogo toga što je pozitivno, i po neku grešku, i tu grešku mora da ispravi, imperativno”, rekla je Dejanović novinarima u parlamentu.

Upitana kada će to biti ispravljeno, Dejanovićeva je odgovorila da će se to desiti kad se ispune formalni uslovi.

“To bi moglo da se desi, kad se stvore poslovnički uslovi, odnosno kad najmanje 84 poslanika, ili Vlada po hitnom postupku, predloži sednicu, a posle 1. marta to može biti i moja odluka, kao predsednika Skupštine”, rekla je Dejanovićeva.

Izvor: RTS

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)