Datum:

07.06.2019. 9:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

„Fijat Krajsler“ optužio je francusku vladu za neuspeh dogovora o spajanju dveju grupacija koje bi bile treći najveći proizvođač automobila na svetu.

Italijansko-američka kompanija povukla je ponudu za spajanje sa francuskom firmom navodeći kao razlog neodlučnost „Renoovog“ borda i politiku francuske vlade.

Vlada Francuske je najveći akcionar u „Renou“, sa 15 odsto kapitala, približno toliko ima i japanski „Nisan“, dok „Reno“ ima 43,4 odsto akcija „Nisana“.

Predstavnici Vlade tražili su od japanske kompanije podršku za spajanje sa „Fijatom“, ali je „Nisan“ bio uzdržan, te je francuska vlada tražila još vremena za pregovore.

Takođe, vlada je tražila garancije da neće biti otpuštanja i da će „Renoovim“ akcionarima, uključujući i državu, biti isplaćene dividende, kažu upućeni u pregovore.

„Fijat“ je ocenio da u Francuskoj trenutno nema političkih uslova za ovakvu poslovnu odluku i povukao je svoju ponudu od 35 milijardi dolara.

Kao glavni motiv za spajanje dveju kompanija navodi se potreba da se zajedničkim snagama odgovori na izazove koje postavlja tehnološka revolucija i konkurenti poput „Tesle“ i „Amazona“, kao i promene u zakonima širom sveta koje rešavaju pitanja električnih i automobila vez vozača.

„Fijat“ je u saopštenju posle objave o propasti pregovora najavio da će nastaviti da „sprovodi sopstvenu nezavisnu politiku“.

Izvor: Novosti 

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)