Datum:

17.01.2016. 11:30

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2475 pregleda

Prodaja novih automobila u Evropi je porasla za 16 odsto, na 1,16 miliona u decembru, i to 28. uzastopni mesec! Ford Motor, Renault, PSA/Peugeot-Citroen su među najboljima, dok je prodaja Volkswagena, pogođenog dizel skandalom, prilično uzdrmana.

Prošle godine, broj registracija na EU i EFTA tržištima je porastao za 9,2 odsto, što je najveća vrednost u poslednjih šest godina (14,2 miliona vozila), sudeći po podacima koje je danas saopštila industrijska asocijacija ACEA.

U decembru, prodaja Renaulta je skočila za 28 odsto, jer su matična marka i Dacia ostvarile dobre rezultate. Ford je bio bolji za 24 odsto, a broj registracija PSA se povećao za 21 odsto.

Prodaja VW grupe je porasla za samo 4,4 odsto prošlog decembra, s tim što je prodaja marke Volkswagen porasla za 5,8 odsto. Audi je bio bolji za 8 odsto a Škoda 6. Loše je poslovao Seat, čija je prodaja pala za 9,2 odsto, ali i Porsche, koji je zabeležio minus od 12 odsto.

Tržišni udeo VW grupe, najvećeg evropskog proizvođača automobila, pao je na 22,5 osto prošlog meseca, u odnosu na 25 odsto iz decembra 2014.

„Kupci Volkswagena trenutno čekaju da vide kako će se razrešiti skandal u vezi sa emisijom izduvnih gasova“, rekao je Karlos da Silva, analitičar iz Pariza ispred IHS Automotivea.

Što se ostalih velikoserijskih proizvođača tiče, Hyundai je poboljšao prodaju za 37 odsto u decembru a Kia za 15. Toyota i Lexus zajednički beleže rast od 12 odsto, dok se Nissan poboljšao za 9 odsto.

Radost JLR i Volvoa

Sa novim pojačanjima, Jaguar Land Rover i Volvo su zabeležili porast prodaje od 43 odnosno 34 odsto prošlog meseca. Ove premijum marke su nadmašile rivale iz BMW grupe, čija je prodaja porasla za 19 odsto, kao i Daimlera, koji je zabeležio 14 odsto više registracija.
Fiat Chrysler Automobiles se popravio za 16 odsto u decembru, s tim što je Fiat napredova 23 odsto a Jeep 13.

Povećanje prodaje na velikim evropskim tržištima

Sva glavna nacionalna tržišta su zabeležila rast prošlog meseca – Španija 21 odsto, Italija 19 odsto i Francuska 13 odsto. Tržište u Velikoj Britaniji je napredovalo za 8,4 odsto a u Nemačkoj za 7,7.

EU i EFTA region se sastoji od 28 zemalja ne računajući Maltu, Švajcarsku, Norvešku i Island.

Mada je prodaja generalno u porastu drugu godinu za redom, u ACEA-i su i dalje oprezni. „Ovaj rezultat tek sada nadmašuje nivoe iz 2010. Drugim rečima, trend je pozitivan ali u apsolutnom smislu, obim je ostao mali“, kaže se u izveštaju.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)