Datum:

19.07.2013. 16:44

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3166 pregleda

Prodaja automobila u našoj zemlji za prvih šest meseci još slabija nego lane. Od početka krize kod novih vozila zabeležen pad od čak 63 odsto.

NI održavanje Međunarodnog salona automobila u Beogradu, ni brojni popusti koje prodavci četvorotočkaša nude, niti besplatno letovanje u Grčkoj za dve osobe za kupca automobila, nisu pomogli da se tržište novih vozila u Srbiji izvuče iz kome u kojoj se nalazi već nekoliko godina.

U prvih šest meseci ove godine prodato je tek nešto više od 11.500 novih automobila, što je pad od oko 10 odsto u odnosu na prošlu, a čak 63 odsto u odnosu na 2008. koju prodavci uzimaju kao poslednju pre izbijanja krize. U junu je prodato oko 2.000 vozila što je na nivou prodaje u istom mesecu 2012. Međutim, svako četvrto vozilo koje je promenilo vlasnika prodao je upravo “fijat 500l”, pa je jasno da uvoznici nikad nisu slabije stajali na tržištu.

– Uvoznici su smanjili sve moguće troškove, posluju sa minimumom marže samo da preguraju teška vremena, ali ona nikako da prođu – kaže predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila Miloš Petrović: – Mi smo više puta ukazivali na teško stanje, nadali se da će i Sajam malo “pogurati” prodaju, ali jednostavno narod više nema novca.

Sa najnižom prosečnom platom u regionu, i najstarijim voznim parkom (procene se kreću od 15 do 17 godina) Srbija teško može da, uprkos tome što ima svoju auto-industriju, uskoro uhvati korak sa razvijenim zemaljama. Sa ovakvim tempom prodaje novih atomobila od oko 20.000 godišnje, samo za zamenu voznog parka bilo bi nam potrebno 100 godina!

Ono na čega uvoznici posebno ukazuju jeste uvoz polovnih vozila sa “evro 3” standardom motora (standard za uvoz novih automobila je “evro 5”) jer po njima je Srbija sada postala smetlište, auto-otpad za vozila koja u razvijenim zemljama Evrope ne mogu da se voze zbog velike emisije štetnih gasova.

Prema nezvaničnim podacima, poslednjih godina je u Srbiju stizalo oko 100.000 polovnih vozila godišnje. I u prvih šest meseci ove godine prodaja je na nivou prošlogodišnjeg, ocenjuju prodavci polovnih vozila, čiji placevi niču duž puteva kao pečurke posle kiše, i u prvih šest meseci ove godine.

– Za tri do pet hiljada evra kod nas možete da kupite odlično očuvano vozilo koje je voženo na boljim putevima nego kod nas, kome je točeno kvalitetnije gorivo. Na troškove transporta uračunamo maržu od par stotina evra i zato ljudi kupuju – objašnjava nam jedan od prodavaca na velikom placu polovnjaka tik pored Beograda.

Luksuz bez krize

Jedino prodavci najluksuznijih automobila ne kukaju! “Mercedesi”, “audiji”, “BMV”, “leksusi” “poršei” se prodaju kao i  ranijih godina! Tako je na martovskom Međunarodnom salonu automobila u Beogradu, prvog dana, i najskuplji “mercedes” koji je koštao više od 300.000 evra – našao kupca!

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)