Datum:

23.06.2012. 17:34

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3289 pregleda

U Udruženju uvoznika automobila kažu da je broj prodatih novih automobila u odnosu na prošlu godinu pao za 44 odsto. Do sada je 2.000 radnika izgubilo posao, a uvoznici razmišljaju o zamrzavanju biznisa i o novim otpuštanjima.

Broj prodatih novih automobila u Srbiji, prema podacima Udruženja uvoznika, pao je u odnosu na prošlu godinu za 44 odsto. Loše se prodaju i komercijalna vozila, a od početka godine čak 2.000 radnika je izgubilo posao kod uvoznika automobila.

Pojedini veliki proizvođači pokušavaju da ožive tržište novim modelima i akcijskim popustima, ali ni to ne pokazuje rezultate. Uvoznici kažu da razmišljaju o zamrzavanju biznisa i o novim otpuštanjima.

Trenutno su aktuelne promocije novih modela, pošto Beogradskog sajma automobila nije bilo. Oni koji dobro prodaju kažu da kupci za manje para traže sve više, ali da je pad tržišta drastičan.

Slobo Spasović, iz firme “Auto-Čačak” koja zastupa “Škodu”, kaže da je realan pad 44, a ukoliko poredimo sa 2008. godinom, kao najboljom, pad je preko 60 odsto.

“Domaće tržište novih automobila doživljava drastičan pad, primera radi do šestog meseca prodato je oko 10.000 vozila, u odnosu na prošlu godinu kada je prodato 16.000 vozila”, navodi Spasović.

Ivan Kekić iz “Opela” kaže da je dostignuto dno u prodaji.

“Dalje se od ove cifre ne može, očekujemo da će sa poboljšanjem privrede biti mnogo bolje i da će se tržište do kraja godine stabilizovati, a onda ćemo znati gde i kuda sve ide”, rekao je Ivan.

Na poslednjoj Skupštini uvoznika automobila i delova usvojeni su i zahtevi prema novoj Vladi koji bi pospešili prodaju.

Predsednik Udruženja Miloš Petrović kaže da oni traže da se vrati sistem “staro za novo”, da se ukine takozvana taksa na luksuz prilikom registracije i da se prodaja automobila do 10.000 evra po subvencijama izjednači sa domaćim “puntom”.

“Tražimo da se ukine ekološska taksa i taksa na reciklažu i da se ona plaća u zavisnosti koliko pojedini proizvođači automobila ulažu u ekologiju”, rekao je Petrović.

Bolji dani, kažu uvoznici, dolaze tek krajem godine. Međutim, do tada će mnogi od njih svoje kompanije staviti, ili u stanje zamrzavanja, ili će pokušati da ih prodaju, jer mnogi već sad rade sa gubitcima.

Izvor: RTS

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)