Datum:

29.08.2011. 19:14

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 6807 pregleda

Još niste prešli ni desetinu puta do mora, a deca sa zadnjeg sedišta već počinju da zapitkuju: „Jesmo li stigli, jesmo li stigli?“. U glavi vam se odmah premotavaju scene iz „Simpsona“ kada Bart i Lisa „terorišu“ Homera koji polako počinje da „ključa“. Ovakav scenario teško da možete da izbegnete kada se spakujete i krenete sa decom na odmor ili na kraći put. Srećom ima malih trikova koji će vas spasiti i sprečiti da se kao Homer vratite kući i odustanete od putovanja, piše „Auto Bild“.

– Deca predškolskog uzrasta, do šest godina, nemaju baš jasnu predstavu o vremenu, tako da će verovatno pitati za dolazak nakon samo pola sata putovanja, ukoliko im je dosadno. Da bi roditelji pripremili decu na dugo putovanje i objasnili im koliko će put trajati, mogu koristiti vremenske odrednice kao što su, na primer, vreme provedeno u vrtiću tokom jednog dana, trajanje filma, predstave i slično. Starija deca razumeju koliko je vremena potrebno za putovanje i lakše podnose odlaganje zadovoljstva stizanja na cilj, ali je i njima potrebno pomoći da im putovanje protekne brže – uz muziku, pevanje, viceve, ili pričanje zanimljivih priča – savetuje Nataša Veselinović, psihoterapeut, specijalista pedagog „Kluba za mlade“.

Ako se deci priča o tome šta će tokom putovanja videti, o mestima kroz koja će proći, posebno ako postoje neke legende ili priče o slavnim žiteljima tih krajeva, deca će uživati u novim saznanjima i pamtiti putovanje po zanimljivim pričama i ljudima.

– Bilo bi veoma korisno put podeliti na nekoliko etapa koje imaju za cilj odmor u prirodi, ručak na travi, igre u prirodi (badminton, odbojka, fudbal…) ili kupanje u nekom jezeru ili bazenu, jer bi i sasvim mala deca mnogo lakše podnela iščekivanje dolaska i monotono putovanje do sledeće destinacije. Starija deca mogu zajedno sa roditeljima osmisliti destinacije koje će se posetiti tokom putovanja, što će im omogućiti da više uživaju u putovanju, a samo putovanje skratiti – kaže doktorka Veselinović.

Ona objašnjava kako deci treba dozvoliti da na putovanje ponesu nekoliko omiljenih igračaka, slikovnicu, knjigu, MP3 ili telefon sa slušalicama, koji će im biti pri ruci i omogućiti da vreme brže prođe.

– Putovanje se može učiniti zanimljivim i puštanjem muzike za decu, audio-bajki i priča za decu, zajedničkim pevanjem i učenjem pesama, igranjem igara kao što je „Na slovo, na slovo“, „Kalodont“ (za decu od 5-6 godina), zajedničkim pričanjem priča igranjem raznih asocijacija i pogađanja, brojanjem automobila neke marke, prepričavanjem ili smišljanjem priča, gledanjem slika iz slikovnica, i slično. Starija deca mogu da čitaju stripove i knjige, ukoliko im ne smeta čitanje tokom vožnje (ne izaziva glavobolju i mučninu).

Mape za malo starije

Ukoliko deca imaju više od 10 godina, možete im dati mapu na kojoj su istaknute bitnije lokacije koje su na vašem putu, tako da mogu da prate kuda sve idete. To će im dati osećaj da doprinose i pomažu oko navigacije. Za manju decu možete i sami da napravite improvizovanu mapu na kojoj ćete označiti neka od mesta koje prolazite na putu do krajnjeg odredišta i tako im pomoći da steknu utisak kuda idete i koliki put je još pred vama.

Izvor: AutoBild/Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)