Datum:

04.06.2012. 22:16

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 7291 pregleda

Pre nego što odluče da prodaju automobil, vlasnici treba da očiste njegovu unutrašnjost i spoljašnjost, provere u kakvom su stanju gume i felne, dok se pranje motora takođe preporučuje. Jedan od ključnih dokaza da je o vozilu vođena briga za kupca mogu biti svi računi urađenih servisa.

Ulepšavanje spoljašnjosti i unutrašnjosti, tvrde mnogi, ključni je korak za prodaju automobila. Prvi utisak je važan jer je lep izgled ono što će privući kupca da se zainteresuje za vozilo na prvu loptu.

Sprej za suvo pranje najbolje je sredstvo za skidanje mrlja sa sedišta, dok su nove navlake za sva sedišta u kabini svakako najbolje rešenje. Iz prtljažnika treba izbaciti sve što ukazuje na to da je automobil često popravljan (alat, maziva i sl.), a u njemu ostaviti samo obaveznu opremu.

Kada je reč o spoljašnjosti važno je ukloniti sva ulubljenja ili ogrebotine. Ulubljenja je teško sakriti bez potpune promene branika ili drugih delova, ali nekih ogrebotina moguće je otarasiti se i najobičnijom polir-pastom.

Osim toga, dokaz o ozbiljnosti prodavca najčešće se vidi na gumama. Ozbiljan kupac sigurno će primetiti da na jednoj osovini vozilo ima dve različite gume, što nije u skladu sa važećim zakonom.

Prodaja će ići lakše ukoliko automobil ima dve zimske gume ili ceo set guma za vožnju u zimskim uslovima. Pneumatici, dakle, treba da sijaju jer su dobro izglancani, a čiste felne ili radkapne takođe mogu ostaviti dobar utisak.

Od ključne važnosti za prodaju automobila može biti i procena njegove vrednosti, a najvažnije je da se ne potcenjuje inteligencija i obaveštenost kupca. Danas postoji veliki broj internet portala ili oglasa u kojima je lako doći do odgovora koliko vredi bilo koji četvorotočkaš.

Automobil u proseku godišnje pređe od 15.000 do 20.000 kilometara ukoliko se redovno koristi, a ako je kilometraža veća od prosečne, prodavac treba da bude spreman da spusti cenu.

– Vlasnicima koji imaju nameru da u dogledno vreme prodaju svoj automobil preporučuje se i da revnosno čuvaju sve račune koji će biti najvažniji dokaz o tome kada su na vozilu rađeni mali ili veliki servisi, kada je i koji rezervni deo promenjen i ugrađen i u kom servisu – savetuju stručnjaci sa portala mojauto.rs

Pre nego što oglasi vozilo, prodavac treba da pripremi osnovnu dokumentaciju, koju će čak pojedini kupci zahtevati na uvid kada žele da lično pogledaju automobil. Podrazumevaju se servisna knjižica, garantni list, polisa osiguranja, a ukoliko se automobil prodaje uz preuzimanje lizinga, tada je važan ugovor o lizingu.

Procena vrednosti

Jedan od popularnijih sajtova na kome je moguće steći uvid u realnu vrednost automobila je i moj auto.rs. U opciji “detaljna pretraga” moguće je potražiti nova ili polovna vozila, ali i uneti sve njihove važne karakteristike – od godine proizvodnje do najsitnijih detalja u vezi sa pratećom opremom. Portal trenutno ima preko 46.000 oglasa.

Autor: Goran Svilar, Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)