Datum:

07.03.2014. 16:50

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4339 pregleda

U Beogradu je u četvrtak predstavljen projekat prepoznavanja ključnih faktora rizika u saobraćaju, usmeren ka preventivnom delovanju kako bi se smanjio broj žrtava na srpskim drumovima.

Taj projekat je realizovala Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa beogradskim Saobraćajnim fakultetom i u skladu je, kako je istaknuto na skupu, sa najboljom evropskom praksom.

Projekat “Metode praćenja indikatora bezbednosti saobraćaja i njihov značaj za strateško upravljanje bezbednošću u saobraćaju u Srbiji” predstavljen je u sklopu Međunarodne konferencije “Indikatori performansi bezbednosti saobraćaja”.

Ovim projektom, Agencija za bezbdnost saobraćaja je napravila prekretnicu na polju praćenja i analize stanja bezbednosti saobraćaja u Srbiji. To praktično znači da se za preduzimanje mera i akcija u cilju povećanja bezbednosti neće čekati “prolivanje krvi na putevima” već će se na osnovu ponašanja učesnika u saobraćaju prepoznavati najvažniji problemi.

Na otvaranju konferencije pomoćnik ministra saobraćaja Demir Hadžić je ocenio da je Srbija u poslednjih deset do 15 godina u oblasti bezbednosti saobraćaja uspostavila institucije i obučila ljude. On je ukazao da je potrebno i ubudće raditi u toj oblasti kako bi situacija na srpskim drumovima bila bolja izrazivši uverenje da će i današnja konferencija, kroz razmenu iskustava doprineti tom cilju.

Izvršni direktor Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja Antonio Avenoso je rekao da nije dovoljno samo primenjivati bezbednosne mere već je neophodno i preventivno delovati. Prema njegovim rerčima, to preventivno delovanje se ogleda u prepoznavanja i indentifikvoanju opasnosti na putevima koje nadležnima omogućava da predvide gde postoje najveći izazovi.

Predstavnik Uprave saobraćajne policije Slobodan Malisić je rekao i da je u odnosu na period od pre pet godina, kada je donet novi Zakon o saobraćaju stanje u toj oblasti poboljšano. Mališić je naveo i da je u tom periodu, broj žrtava u saobraćaju smanjen na godišnjem nivou za 250 a broj teško povređenih za oko 1500 osoba.

On je ukazao i da je, u cilju ostvarivanja veće bezbednosti u saobraćaju neophodno zajedničko anagazovanje svih koji se bave tom problematikom.

Na skupu učestvuju stručnjaci iz obalasti bezbednosti u saobraćaju iz Srbije, Holandije, Grčke, Velike Britanije, Austrije, Belgije i Izraela.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)