Datum:

28.08.2011. 20:45

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 15957 pregleda

„Novosti“ u patroli sa specijalnom jedinicom: U akciji 20 motora i 10 sportskih automobila, bez policijskih oznaka.

Jedan sitan saobraćajni prekršaj promakao je saobraćajnoj policiji, nekim čudom kamerama takođe, i baš kada se „brk na licu vozača“ pobednički nasmejao, niotkuda se, iz automobila bez ikakvih oznaka, začula sirena. Zbunjen, već sledećeg trenutka sa prozora civilnog automobila čitao je svetlećim slovima ispisano – „Policija, pratite nas“. Kada su se zaustavili, sa zadnjeg sedišta izašao je policajac u uniformi i nesavesnom vozaču napisao kaznu.

U opisanoj situaciji u Srbiji se za tri godine, koliko dugo postoji saobraćajna policija u civilu – od milja nazvana „presretači“ – našlo čak 21.000 vozača. Jer upravo je toliko kazni ova služba, bez policijskih naznaka napisala od svog nastanka, plus – 250 kazni za vreme trajanja poslednjeg Sabora trubača u Guči.

 Akcija

Tajni“ saobraćajci na raspolaganju imaju 20 motora marke „suzuki r“, snage 1.000 kubika kao i 10 sportskih automobila.

– Ne mogu da otkrijem koja su vozila u pitanju – kaže nam Slobodan Malešić, pomoćnik načelnika uprave Saobraćajne policije. – Mogu da kažem da su u pitanju sportska vozila, velike snage sa zatamnjenim staklima, kako vozači ne bi videli da na zadnjem sedištu sedi policajac u uniformi. Društvo mu pored vozača pravi kolega koji sedi na mestu suvozača i upravlja radarom, ali i snima automobile.

Operativci na motociklima su „upareni“ sa kolegama na standardnim policijskim motorima. Kada dođe do zaustavljanja „presretač“ poziva kolegu u uniformi, koji dalje preuzima sprovođenje potrebnih mera. Motocikli, inače imaju samo opremu za snimanje, nema radara.

Prevencija

Jedinica takozvanih „presretača“ obavlja dužnosti od juna meseca 2008. godine. Radi se o operativcima koji upravljaju vozilima bez policijskih obeležja. Posla ima, kažu, naročito u letnjim mesecima, kada veliki broj građana putuje na more.

– Stranci uglavnom nisu iznenađeni kada ih zaustavimo – priča Malešić. – Mada, i naši vozači su se uglavnom privikli. Neki čak i ne traže da vide snimak, svesni su da su krivi.

Ovaj princip u zapadnim zemljama Evrope postoji već više decenija gde se pokazao kao vrlo uspešan.

– Poenta je da policija nije tu da kažnjava, već da sprečava i preventivno deluje na vozače – ističe Slobodan Malešić. – Ovo je samo jedan od načina da se podigne svest građana o bezbednosti i poboljša prevencija.

Najučestaliji prekršaji
Kako su nam još ispričali „tajni“ saobraćajci, notes najčešće vade zbog vožnje bez kaciga, bez ragistarskih oznaka kao i zbog prekoračenja brzine. – Dešavalo se da snimimo vozača koji „probije“ brzinu za više od 80 kilometara na čas – kaže naš sagovornik. – U tom slučaju kazne se kreću od 100.000 dinara pa naviše, odnosno 15 dana zatvora. Ovaj prekršaj sa sobom nosi 14 kaznenih bodova, a dozvola se oduzima na osam meseci.
Izvor: Novosti
0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)