Datum:

05.07.2012. 10:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3129 pregleda

Čuveni italijanski dizajner koji je zaslužan za izgled mnogih Ferarrijevih modela, ali i brojnih automobila drugih proizvođača, preminuo je u utorak 3. jula u 85. godini.

Serđo Pininfarina (Sergio Pininfarina) rođen je 1926. godine u Torinu, a njegovu profesionalnu karijeru obeležila je saradnja sa vrhunskim tvorcima automobila.

Dizajnirao je, pored ostalog, modele Ferarri Daytona Spider, Ferrari Testarossa, FIAT 124 Sport Spider, FIAT Dino Spider i Maserati GranTurismo.

Dizajnu automobila posvetio se pošto je diplomirao mašinstvo, a ubrzo se uključio u sve aspekte auto-industrije, od dizajna, do inženjeringa i proizvodnje.

Odlučan da promeni uobičajeno viđenje automobila kao običnog prevoznog sredstva, svetsku slavu stekao je kreiranjem italijanskih sportskih automobila, a pre svega Ferrarija – od modela 410 SA i 375 MM Berlinetta Speciale, pa do Ferarrija F40 i Enzo.

Svoje dizajnersko umeće primenjivao je i na manje egzotične automobilske marke kao što su Peugeot ili Mitsubishi.

Bio je veliki ljubitelj naprednih tehnologija i među prvima je podržao smanjenje emisija štetnih gasova i napore za smanjenje potrošnje goriva.

Tokom karijere primio je na desetine nagrada i priznanja za svoj rad, a 2005. proglašen je za doživotnog senatora u Italiji.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)