Datum:

08.01.2018. 16:44

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Nekadašnji predsednik japanske kompanije Tojota, Tacuro Tojoda, koji ju je predvodio tokom uspona u svetski vrh proizvođača automobila, umro je u 88. godini.

Tojoda, sin osnivača kompanije, umro je 30. decembra od upale pluća, saopštila je Tojota.

Bio je sedmi predsednik Tojote, do 1995. godine, ali je i posle toga radio na drugim pozicijama, uključujući savetničku, na kojoj je bio do smrti. 

Imao je veliku ulogu u formiranju zajedničke kompanije Tojote i američkog Dženeral motorsa, nazvane NUMMI, koja je počela proizvodnju automobila 1984. godine. U to vreme to je bio pionirski poduhvat međunarodne saradnje u automobilskoj industriji. 

Tojoda je bio prvi predsednik kompanije NUMMI, poznat po nastojanju da objedini Tojotinu poslovnu kulturu izuzetne efikasnosti, timskog rada i osnaživanja radnika, s američkom kulturom, uključujući nove odnose uprave i radnika. 

Osnivači kompanije stavili su u njen naziv slovo “T” umesto slova “D” iz prezimena, jer se smatralo da to slovo donosi sreću. 

Tacuro Tojoda je od 1953. godine radio u Tojoti, koja je danas, po broju prodatih vozila na godišnjem nivou, jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila, uz Folksvagen, Dženeral motors i Reno-Nisan.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)