Datum:

27.12.2014. 23:40

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2280 pregleda

Predsednik posrnulog japanskog proizvođača autodelova Takata, Štefan Štoker, povući će se sa funkcije zbog skandala sa vazdušnim jastucima, koji se povezuju sa najmanje pet nesreća sa smrtnim ishodom i zbog kojih je povučeno više miliona vozila.

Kompanija je takođe najavila smanjenje plata direktorima, koji su se našli na meti kritika zbog ćutanja u jeku “jastuk afere”, kao i zbog tvrdnji da je firma godinama krila dokaze o defektu, prenosi agencija Frans pres.

Štoker će se povući sa funkcije, ali će ostati u odboru kompanije, dok će predsednik upravnog odbora Šigehisa Takada, čiji je deda osnovao kompaniju, preuzeti njegovu funkciju, pored posla koji trenutno obavlja.

Takadina plata biće smanjena za 50 odsto, a Štokerova za 30 odsto na period od četiri meseca. Plate još tri člana odbora biće privremeno smanjene za 20 odsto.

“Kompanija se iskreno izvinjava porodicama onih koji su izgubili živote, i ljudima koji su povređeni zbog naših neispravnih vazdušnih jastuka”, navodi Takata.

Milioni vozila, koja su sišla sa proizvodnih traka nekih od najvećih svetskih proizvođača automobila, uključujući Hondu, Tojotu i Dženeral motors, povučeno je zbog rizika od neželjenog otvaranja vazdušnih jastuka sa potencijalno fatalnim posledicama.

S obzirom na to da Takata ne može da pronađe uzrok problema s vazdušnim jastucima, krivica je pripisana postepenom propadanju jastuka a ne grešci u proizvodnji, zbog čega japanski proizvođači automobila razmatraju ideju da se uvedu rokovi trajanja za vazdušne jastuke.

Akcije Takate su od izbijanja skandala potonule čak 50 odsto.

Izvor: Tanjug/Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)