Datum:

24.06.2011. 16:47

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 11798 pregleda

Na inicijativu Vrele Gume Media Sistema, a u okviru EcoFriendly kampanje, 22. juna je u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Vlade Republike Srbije, održan radni sastanak na temu predloga novog Zakona o registraciji vozila, odnosno određivanja visine poreza na upotrebu motornih vozila.

Sastanku su prisustvovali Bojan Đurić, državni sekretar u u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, predstavnici Asocijacije uvoznika vozila Srbije, Uprave Saobraćajne policije MUP-a Srbije, novosadskog Parking servisa, i kompanije InterMol.

Prisutnima je prezentovan predlog novog Zakona o registraciji vozila, koji se zasniva na pozitivnoj praksi razvijenih evropskih zemalja, vodeći računa o specifičnostima naše države. Za razliku od trenutno važećeg sistema, gde je zapremina motora osnovni faktor koji se uzima u obzir prilikom određivanja visine poreza na upotrebnu vredost vozila, predlog novog propisa se bazira pre svega na ekološkim činiocima (reciklažnoj masi vozila i emisiji ugljen-dioksida) i na snazi motora.

Državni sekretar Bojan Đurić i prisutni podžali su inicijativu Vrele Gume Media Sistema, i obzirom da je ovo bio tek prvi sastanak, dogovoreno je da će se sa aktivnostima na ovom polju nastaviti u septembru.

Izvor: Vrele Gume

1 komentar
  1. Milorad Kamenčić

    Očigledno da treba zakon o registraciji vozila menjati, ali ne samo u delu ekonomije nego i u samom idejnom izgledu registarskih tablica. Hoćemo evropske tablice a naše registarske tablice kao prvo nemaju zvanični grb R.Srbije, a drugo treba izbaciti iz upotrebe (bez novčane nadoknade) sve tablice sa registarskim oznakama koje sadrže slovne oznake kao što su Š,Đ,Č,Ć,Ž, jer su ionako u slovne oznake primenjena za našu državu strana slova Q,W,Y,X,. Umesto da se izbace slova koja su u EU nepoznata, pa i u samoj oznaci opštine kao što je recimo ŠA, moglo bi da se primeni oznaka SH, ili ČA – CH i td. Samo se priča, mi želimo u evropu a svai koji odlučuju o nečemu zanemaruju standarde EU. Mnogo neozbiljno za sve koji učestvuju u izglasavanju o izgledu registarske tablice i njenih primena. Pod drugo vrlo bitno, nema više “Lake prikolice”, ako imaš atestiranu kuku registruješ “laku prikolicu” ko priključno vozilo. Van svake pameti jer svaki pojedinac, može na prste da nabroji lica koja se bave prevozom sa lakom prikolicom ( Laka prikolica /nosivosti do 450 kg/ je služila onim ljudima koji imaju baštu da nekoliko puta godišnje nešto prevezu) i ne razumem kakav to bezbednosni faktor čini registracija “lake prikolice” kao priključno vozilo, osim ekonomske da se “oderu” vlasnici istih, ili prinude da ih izbace iz upotrebe, ili to neki ministar ili ministarov saradnik hoće da otvori novi biznis “iznajmljivanje lake prikolice”, strašno, i uvredljivo, vređa intiligenciju naroda Srbije.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)