Datum:

22.11.2012. 10:09

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4695 pregleda

Mnogobrojne su povoljnosti koje osobe sa invaliditetom mogu da ostvare pri kupovini automobila, ali one često s tim nisu upoznate ili ne znaju kakva je procedura. Najznačajnija prednost u odnosu na “obične” vozače, a koja je ostvariva u zavisnosti od stepena i vrste hendikepa, jeste oslobađanje od PDV-a i carine pri uvozu automobila. Takođe, osobe sa invaliditetom mogu da računaju i na besplatna parking mesta i besplatnu putarinu u Srbiji. Ipak, do ostvarenja svih ovih prava potrebno je proći obimnu proceduru.

Potvrde

Prva stavka koja mora da bude ispunjena jeste da vozilo poseduje “evro 3” norme da bi uopšte moglo da bude uvezeno s povlasticama. Da bi pri kupovini bila oslobođene carine, zakon propisuje da osoba koja kupuje automobil mora da ima telesno oštećenje od najmanje 70 procenata. Oni kojima je konstatovano da imaju 100 odsto hendikepa po jednom osnovu, oslobođeni su i plaćanja PDV-a. Za takvu kupovinu s povoljnostima neophodno je posedovati nekoliko potvrda. Prvo je potrebno da se osoba sa invaliditetom obrati Fondu za invalidsko i penziono osiguranje. Tu se predaje molba za oslobađanje od uvoznih dažbina, a prilaže se i medicinska potvrda da podnosilac zahteva zaista ima sve preduslove za oslobađanje od dažbina. Može se desiti, ako to nadležni organi smatraju potrebnim, da osoba koja kupuje automobil bude pozvana pred komisiju za veštačenje i utvrđivanje stepena invalidnosti.

Čekanje

Kada stigne potvrda o oslobađanju od dažbina, ona se prilaže uz ostalu dokumentaciju prilikom carinjenja. U slučaju da se pazari novi automobil, procedura je najjednostavnija, jer se posao kupca praktično završava s predavanjem sve potrebne dokumentacije. Dejana Komadina, portparol “Reno-Nisan Srbije”, kaže da osobe sa hendikepom mogu bez problema da kupe bilo koji od njihova tri brenda.

– Jedini problem je što nekad na automobil mora da se čeka, ali to obično ne traje duže od tri meseca – kaže Komadina. – To je iz razloga što različite vrste hendikepa zahtevaju određene modifikacije na automobilu. Tako se često moraju ugraditi ručne komande za gas i kočnicu ili čak cela rampa za lakši ulazak u vozilo. To su atipični dodaci na automobilima, pa je logično da mora da se čeka nešto duže.

Porez

Bitno je naglasiti da automobil koji je već uvezen ne može biti oslobođen carine i PDV-a. Zato se pri kupovini novog vozila u salonu ono mora na ime kupca sa invaliditetom naručiti iz inostranstva. Carina se odmah otpisije prilikom uvoza. Porez se prvo plaća, a kasnije se traži povraćaj sredstava. Prilikom uvoza carinici na potvrdi o oslobađanju od dažbina upišu da je PDV plaćen, a kupac automobila je nakon toga šalje Ministarstvu rada. Ono donosi odluku koju kupcu šalje poštom, a onda se na osnovu nje u Poštanskoj štedionici podiže novac.

Naravno, sve ovo treba proveriti pre kupovine, pogotovo ako se kupuje nov automobil u nekom od auto-salona.

Povlašćene grupe

Carinu ne moraju da plate ni vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepo lice, lice obolelo od distrofije ili srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, od paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize i od multipleks skleroze.

Beneficije imaju i roditelji višestruko ometene dece.

Autor: Nikola Nedeljković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)