Datum:

20.11.2015. 10:09

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3248 pregleda

Šef misije MMF-a Džejms Ruf izjavio je da je ta međunarodna finansijska institucija odobrila povećanje plata i penzija u narednoj godini i naveo da će ono delimično biti finansirano povećanjem akciza na gorivo u Srbiji.

“Ovo je dobro vreme da se povećaju akcize na gorivo s obzirom na veliki pad cena goriva”, rekao je Ruf na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Srbije povodom treće revizije trogodišnjeg aranžmana Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom.

Ruf nije precizirao koliko će povećanje biti, ali je naglasio da, s obzirom na inflaciju od 1,4 odsto, treba očekivati da sva povećanja budu skromna.

Ruf je dodao da povećanje zarada u javnom sektoru mora da bude određeno racionalizacijom u tom sektoru kako bi on postao efikasan.

MMF je podigao prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 2015. sa prethodno prognoziranih 0,5 odsto na 0,75 odsto, dok je za narednu godinu povećao prognozu na 1,75 odsto.

Treba reći da u ceni goriva koju potrošači plaćaju na domaćim pumpama više od polovine otpada na namete državi – akcizu i PDV. Na svaki litar goriva obračunava se akciza, koja je fiksna, i PDV od 20 odsto. Tako je, recimo, u litru benzina, koji košta oko 137 dinara, akciza 50 dinara, a pri izračunavnaju krajnje cene, iznos se povećava na ime PDV-a.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)