Datum:

15.06.2016. 10:11

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

U prvih pet meseci ove godine u Srbiji je prodato 10.459 novih automobila, pokazuju najnoviji podaci Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova. To je za oko 22 odsto više nego u istom periodu prošle godine kada je prodato 8.614 novih vozila.

To je posledica nižih cena, jer su se uvoznici skoro odrekli marži, ali i povoljnijih kredita i uslova lizinga. Banke su, naime, počele da odobravaju kredite za kupovinu automobila i bez kamate. Uz to, u poslednjih mesec dana u ponudi su se našli i dinarski krediti čija je pogodnost da kupac vozila ne mora da da novac ni za učešće!

– Trend rasta prodaje u Evropi, ne računajući Rusiju i Ukrajinu, polako se preliva i kod nas – objašnjava Dragan Nenadović, generalni direktor kompanije “Opel Srbija”. – Prošle godine je zaustavljen pad prodaje, tržište se stabilizovalo i očekujemo da će ove godine biti evidentiran značajniji rast.

On kaže da je “Opel” u periodu januar-maj ove godine prodao 756 novih automobila, što je skoro za 300 automobila više nego u istom razdoblju prošle godine.

– Do kraja godine mislimo da možemo da prodamo između 1.700 i 1.800 vozila, što bi za oko 500 bilo više. Očekujemo i značajniji porast “market-šera” (tržišnog učešća) za 1,7 odsto – procenjuje prvi čovek “Opela” u Srbiji.

I većina ostalih uvoznika ne krije da su posle dugog vremena, još od 2008. godine, prvi put odahnuli. Ipak, niko u skorije vreme ne očekuje da se vrate “zlatne godine” kada je, na primer, u pomenutoj 2008. godini prodato u prvih pet meseci 25.816 novih automobila.


Luksuz ide bez problema

Za luksuzna vozila u Srbiji kriza nikada nije ni postojala, pa se vozila skupocenih brendova prodaju “po uobičajenim kvotama”. Tako je “Porše” prodao 25 vozila zaključno sa majem, dok “Mercedes”, BMV, “Audi” imaju prodaju od oko 50 vozila mesečno.

S obzirom na prosečnu starost našeg voznog parka, a procene idu i do 17 godina, i tolika prodaja ne bi bila dovoljna za značajnije podmlađivanje. Procenjuje se da bi i 100.000 vozila godišnje bilo nedovoljno da Srbija u narednih deset godina dostigne nivo razvijenih zemalja od prosečnih 5-6 godina.

I dalje titulu najprodavanijeg brenda, u prvih pet meseci, nosi “Fijat-Krajsler automobili Srbija” sa prodatih 1.618 vozila, a odmah iza njih je “Škoda sa 1.564 automobila.

Noć čuda

Kompanija “Fijat Krajsler automobili Srbija” organizuje od 17. juna u 17.00 časova do 18. juna u 18.00 časova “Noć čuda” (“Night of Miracles”) u svim svojim prodajnim salonima.

– Očekuje vas 25 sati neprestane zabave, neočekivano atraktivnih ponuda modela FKA grupacije koje će važiti samo tokom trajanja čudesne noći – kažu u “FKA Srbija”.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)