Datum:

27.03.2012. 16:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 6317 pregleda

Sajam automobila u Ženevi obeležili su skupoceni automobili, ali su pažnju posetilaca podjednako privukla i ona „običnija“ vozila. Među njima se svakako nalazi „volvo V40“, predstavljen kao automobil koji će iz temelja promeniti odnos snaga u C segmentu, jer donosi novi paket uzbudljive vozne dinamike, naglašene efikasnosti i vrhunske bezbednosti.

Volvo“ je sa ovim modelom bezbednost podigao na viši nivo. Pre svega, tu je svetski novitet – vazdušni jastuk za pešake. Sistem funkcioniše tako što „erbeg“ prilikom aktivacije podiže i smekšava poklopac motora, delove nosača krova i vetrobranskog stakla. Pored toga, „V40“ nudi i čuveni sistem otkrivanja pešaka s opcijom automatskog kočenja, sistem za pomoć pri održavanju smera kretanja, ali i asistenciju pri kočenju. Tu je i „siti sejfti“ sistem izbegavanja sudara pri nižim brzinama, koji je sada dodatno unapređen i funkcioniše pri brzini od čak 50 kilometara na čas.

Novi „šveđanin“ je izrađen u skladu sa aktuelnim trendovima smanjivanja, što praktično znači kompaktniji automobil i štedljiviji motor. „V40“ je moderan i luksuznog izgleda, bilo da posmatrate njegov spoljašnji dizajn ili enterijer. Posebno je zanimljiva grafička komandna tabla s personalizovanim izgledom. Kada je izbor agregata u pitanju, „Volvo“ još nije obznanio previše detalja, ali se zna da će u ponudi biti i dizel i benzinac. Najjača verzija će imati čak 254 konjske snage, a do stotke će ubrzavati za 6,7 sekundi. „Start-stop“ sistem će imati modeli i sa manuelnim i sa automatskim menjačem.
 
Kako je najavljeno, „Volvo“ očekuje godišnju prodaju od približno 90.000 primeraka novog modela „V40“. Automobil je prvenstveno namenjen evropskim kupcima, odnosno čak 85 odsto proizvedenih primeraka namenjeno je tržištu Evrope. Najveća pojedinačna tržišta su Velika Britanija, Nemačka, Švedska, Francuska, Belgija, Italija, Holandija, Španija, Japan, Kina, Švajcarska i Australija. Proizvodnja ovog modela počeće u maju ove godine u fabrici „Gent“ u Belgiji.

Autor: N. Nedeljković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)