Datum:

21.03.2011. 13:00

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4812 pregleda

Ove nedelje i najnoviji „Zastavin“ automobil odlazi u istoriju. Počinje montaža nove opreme za dva potpuno nova modela u ovoj fabrici.

Montažne linije stare kragujevačke Fabrike automobila, koje su pripale kompaniji „Fijat automobili Srbija“, zaustavljaju se tokom ove nedelje, a sa tim skoro trodnevnim procesom, u istoriju odlazi i poslednji „Zastavin“ model „punto 188“.

Od 10. januara s ove trake dnevno silazi (rekordnih) 125 automobila. Sa prenetim zalihama iz prošle godine stvoreni su uslovi da se, pre svega, domaćem tržištu – sve do kraja oktobra, ponudi i do 1.000 automobila mesečno. U tom periodu će se montirati nova oprema za proizvodnju dva potpuno nova modela u ovoj fabrici. Pre svega, nova montažna linija u lakirnici, što isključuje mogućnost bilo kakve proizvodnje automobila.

S obzirom na to da je fabrika obavezna da u naredne tri godine obezbedi vozila za zamenu automobila u garantnom roku, kao i rezervne delove za više godina – već od novembra će se proizvoditi manje serije ovog vozila. Kraj proizvodnje „punta“ će trajati sve do početka 2013. godine.

Proizvodnja ovog modela će najverovatnije poslužiti i za probnu proizvodnju na novoj liniji, jer je platforma ovog i novih modela – ista. Ovaj automobil je, uključujući i proizvodnju sa oznakom „zastava 10“, proizveden u oko 40.000 primeraka.

Stižu dobavljači

Već je izvesno da će do kraja leta deset preduzeća biti spremno da proizvodi za kompaniju „Fijat autombili Srbija“, a od novembra i 21 firma sa sedištem u Srbiji. Reč je o prvom krugu dobavljača za nove modele koji bi pored ostalih kooperanata trebalo da proizvode oko 80 odsto za nove modele.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)