Datum:

23.03.2012. 22:59

Autor:

totalcar.rs

Oznake:


Statistika:

0 komentara 2315 pregleda

Popularni model „mazda RX-8“ nedavno je ispraćen u istoriju i na našem tržištu, s obzirom na to da se proizvodnja ovog modela zvanično završava ove godine. U trenutku lansiranja 2003. ovaj model je predstavljao evoluciju sportskog automobila sa rotacionim motorom. „Mazda“ je bila i ostala jedini proizvođač automobila u svetu koji je proizvodio i rotacione „Wankel“ motore. Njegov dinamični i sportski dizajn, jedinstveno centralno otvaranje vrata i prostor za četvoro putnika, uz „RENESIS“ rotacioni motor, učinili su ovaj model pravim hitom među kupcima sportskih automobila širom sveta.

Dizajn – „Mazdu RX-8“ krasi pojava klasičnog sportskog modela sa moćnim i dinamičnim dizajnom eksterijera koji ostavlja utisak kao da se automobil kreće čak i kad stoji. Uz sve detalje koji čine jedan sportski auto, poput širokih bokova, upadljivih izduvnih cevi, velikog otvora za hladnjak ili 19-inčnih točkova, i enterijer ovog modela je sportski, ali istovremeno sofisticiran, sa sportskim kokpitom, obrtomerom čija se crvena zona penje kako motor dostiže radnu temperaturu, uz sportski oblikovana i dizajnirana sedišta.

Komfor – Centralni stil otvaranja vrata je jedinstven kod modela „RX-8“, danas koliko i 2003. godine kada se pojavio na tržištu. Ovaj sistem omogućava da ulazak na zadnja sedišta za putnike bude krajnje jednostavan. Takođe, u „RX-8“ su se našle razne tehničke inovacije poput „hands-free bluetooth“ korišćenja telefona ili utičnice za „MP3 plejer“, ili „BOSE“ audio-sistema sa auto-pilot funkcijom koja automatski podešava zvuk u skladu sa bukom u kabini.

Motor – „RENESIS“ rotacioni motor je dobio osam nagrada od kada je uveden 2003. godine, uključujući i nagradu „Najbolji svetski motor godine“ 2003. i 2004. godine.

Snaga

Rotacioni motor, koji „krije“ hauba ove „mazde“ raspolaže snagom od 231 KS pri 8,200 obrtaja. Ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,4 sekunde uz maksimalnu brzinu od 234 km/h. Uz šestostepeni menjač, prvobitno razvijen za treću generaciju modela MX-5, RX-8 pruža optimum mogućnosti da se savlada visoki obrtni moment rotacionog motora.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)