Datum:

05.09.2011. 10:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6529 pregleda

Do kraja nedelje očekuje se izmena pravilnika o obavezne četiri zimske gume, pa će vozači u Srbiji i ove godine moći da koriste samo dva umesto ranije propisana četiri zimska pneumatika.

Ipak, oni koji nemaju ni dve potrebne gume trebalo bi što pre da ih nabave jer se očekuje novo poskupljenje, a proizvođači najavljuju i moguće nestašice.

Ministar policije Ivica Dačić najavio je da će i ove godine vozačima biti omogućeno da voze sa samo dve zimske gume, a u Ministarstvu infrastrukture tvrde da bi već naredne zime vozači morali da imaju sve četiri zimske gume. Cene guma su od 3.400 do 11.500 dinara, u zavisnosti od proizvođača i veličine. Međutim, prodavci očekuju da bi uskoro moglo doći do poskupljenja. U firmi „GP autošop” kažu da bi gume mogle poskupeti pet do osam odsto.

– Cene skaču zbog poskupljenja kaučuka, a pošto je to berzanska roba, onda mu cena stalno varira – kaže Saša Luković iz „GP autošopa”.

Za jedan par guma vozači će ove godine morati da izdvoje najmanje 6.800 dinara, a ukoliko dođe do poskupljenja, trebaće im 500 dinara više. Za luksuznije automobile dve gume koštaju i do 23.000 dinara, a nakon poskupljenja koštaće još 2.000 više.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ipak kaže da bi najbolje bilo imati sve četiri zimske gume na vozilu zbog sigurnosti vozača.

– Letnja guma se na zimskim temperaturama suviše stegne pa nema dobro prianjanje. To stvara problem prilikom kočenja – objašnjava Okanović.

Izvor: Press

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)