Datum:

24.02.2011. 16:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4940 pregleda

U Srbiji se narednih dana može očekivati poskupljenje goriva, zbog rasta cena sirove nafte na svetskim berzama i zbog najnovijih dešavanja na severu Afrike, izjavio je danas Tanjugu predsednik Upravnog odora „AD Nafta” Nebojša Atanacković.

On nije mogao da precizira koliko će tačno to poskupljenje iznositi, istakavši da se mogu očekivati svakodnevna pomeranja cena goriva u Srbiji, ali i dodao da će to zavisiti od politike svake naftne kompanije pojedinačno, koja posluje na tržištu Srbije.

Atanacković je podsetio da je sada u Srbiji tržište „otvoreno” i da se cene goriva mogu slobodno formirati, a naftne kompanije mogu svakodnevno da menjaju cene goriva na svojim pumpama. U narednom periodu možemo da očekujemo drugačije reakcije tržišta kada se radi o cenama derivata, a cene goriva biće mnogo više pod dnevnim uticajem promene sirove nafte na svetskim berzama, objasnio je Atanacković.

Srbija će, kao i ostale zemlje, biti zatočenik kretanja sirove nafte, zbog nemira u Libiji i drugim afričkim zemljama, rekao je Atanacković. Teško je prognozirati koliko će se cene goriva u Srbiji kretati, recimo narednih mesec dana, ali praćenjem cena nafte na berzama može se lako izvući zaključak kako će se one kretati na našem maloprodajnom tržištu derivata, rekao je Atanacković. Libija poseduje najveće rezerve nafte u Africi i dnevno proizvodi oko 1,6 miliona barela na dan, što je približno jednako osam odsto potrošnje u SAD.

Sirova nafta „brent” juče je na berzi u Londonu odskočila na najviši nivo od septembra 2008. i iznosila je 108,57 dolara za berel. Cene sirove nafte porasle su na najviše nivoe za više od dve godine kao rezultat rasplamsavanja nemira u Libiji i zabrinutosti od mogućeg prekida isporuka tog energenta zbog širenja protesta širom severne Afrike i Bliskog istoka.

Grupacija „Goldman Saks” prognozira da bi nafta „brent” sledećih sedmica mogla poskupeti do 110 dolara za barel ukoliko se neizvesnost u pogledu situacije na severu Afrike i na Bliskom istoku nastavi.

Izvor: Tanjug

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)