Datum:

08.12.2011. 13:40

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 5183 pregleda

Nemačkog savez auto industrije (VDA) saopštio je da će prodaja putničkih automobila u svetu naredne godine porasti četiri odsto, na 68 miliona vozila sa predviđenih 65,4 miliona ove godine.

Rastu prodaje će najviše doprineti povećana potražnja u Sjedinjenim Američkim Državama, koja bi, prema proceni VDA, 2012. mogla da poraste pet odsto, na 13,4 miliona vozila.

– Uticaj visoke nezaposlenosti i otežavajućih uslova na tržištu nekretnina na tamošnju tražnju automobila je očigledno manji nego što su mnogi smatrali- naveo je predsednik VDA Matias Visman.

Savez u Nemačkoj očekuje stagnaciju prodaje na oko 3,1 miliona vozila.

U južnoj Evropi koja se suočava sa slabim privrednim rastom i merama štednje zbog dužničkih problema, tražnja automobila će sigurno opasti, prenela je novinska agencija Rojters.

Visman takođe predviđa da će svetska prodaja teških teretnih automobila naredne godine porasti sedam odsto na 3,3 miliona vozila, naročito zahvaljujući potražnji u Japanu, Rusiji i SAD.

VDA prognozira da će proizvodnja putničkih automobila u Nemačkoj ove godine porasti sedam odsto, na rekordnih više od 5,9 miliona vozila, ali za naredne godine, međutim, predviđa stagnaciju. 

Produkcija nemačkih fabrika automobila u inostranstvu bi ipak trebalo da nastavi sa rastom.

– Biće otvorene nove fabrike, prošireni kapaciteti. Van Nemačke, najznačajnija lokacija za proizvodnju naših automobila je Kina- rekao je Visman.

Nemačka automobilska industrija, uključujući kooperatne trenutno, prema podacima VDA, zapošljava 730.000 ljudi. To je za 23.600 ljudi više nego pre godinu dana. U narednoj godini broj zaposlenih bi, prema Vismanu, trebalo da ostane bez značajnijih promena.

Nemačka je najveća tržište automobila u Evropi i u toj zemlji radi nekoliko značajnih fabrika automobila, uključujući i najvećeg proizvođača putničkih vozila na Kontinentu – Folksvagen.

Izvor: Tanjug

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)