Datum:

29.10.2015. 10:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7398 pregleda

Japanski proizvođač automobila povratio je poziciju lidera u globalnoj prodaji četvorotočkaša, pretekavši konkurentski Volkswagen koji je pogođen skandalom sa manipulacijama vrednostima izduvnih gasova, piše Blumberg.

Toyota je saopštila da je od početka 2015. godine zaključno sa septembrom prodala 7,49 miliona automobila širom sveta, čime je nadmašila VW grupaciju koja je u istom periodu isporučila 7,43 miliona vozila.

Iako je u prvoj polovini godine Volkswagen imao vođstvo u odnosu na Toyotu, nemački auto-gigant zapao je u krizu zbog lažiranja podataka o emisiji štetnih gasova na vozilima sa dizel motorima.

Grupacija se priprema za popravku 11 miliona vozila sa softverom koji lažira podatke o emisiji izduvnih gasova a obustavljena je i prodaja spornih dizel modela na nekoliko tržišta.

VW je takođe suočen sa padom tražnje u Kini, najvećem svetskom tržištu automobila, gde je njegova prodaja pala za 7,4 odsto tokom devet meseci 2015. godine.

“Toyota će i 2015. završiti kao svetski broj jedan. VW će se verovatno suočiti sa poteškoćama u prodaji i u 2016. godini, u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama zbog skandala “, izjavio je automobilski analitičar iz Japana, Kodži Endo.

Inače, Toyota je 2014. isporučila rekordnih 10,23 miliona vozila i tako treću godinu uzastopno završila na mestu broj 1 u svetu, ispred najvećih konkurenata – grupacije Volkswagen i General Motorsa (GM).

Japanska kompanija je najveći svetski prodavac automobila od 2012. a u 2014. prvi put je isporučila više od 10 miliona vozila u jednoj godini, nakon što je 2013. prodala 9,98 miliona automobila.

Drugoplasirana grupacija Volkswagen takođe je zabeležila istorijski rekord u 2014. sa 10,14 miliona prodatih vozila, ali to nije bilo doboljno da svrgne Toyotu sa trona.

Plan koji je zacrtao Volkswagen bio je da do 2018. godine postane svetski proizvođač automobila broj 1.

Naznake da bi nemački koncern ovaj cilj mogao da dostigne već do kraja 2015. pojavile su se polovinom godine, kada je privremeno pretekao Toyotu.

Ipak, po svemu sudeći u svetlu najnovijeg skandala to se ipak neće ostvariti, a da li će se realizovati prema prvobitnom planu do 2018. godine pokazaće vreme. VW će svakako morati da smanji planirane investicije zbog najavljenih kazni i odšteta koje će uslediti zbog afere sa dizel motorima.

Toyota je takođe u bliskoj prošlosti imala veliki problem koji ju je privremeno koštao prve pozicije u svetu, ali u njenom slučaju uzrok nije bio ljudski faktor već prirodna katastrofa.

Zbog zemljotresa i cunamija koji je pogodio Japan 2011, te godine je najprodavaniji proizvođač automobila na svetu postao američki General Motors (GM), da bi se uz velike napore Toyota oporavila i vratila na prvo mesto već 2012. godine.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)