Datum:

21.09.2011. 16:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6364 pregleda

Daily Express prenosi vest da bi kora od pomorandže mogla predstavljati novo gorivo budućnosti. Jedan britanski naučnik našao je način da običnu pomorandžinu koru pretvori u gorivo koje bi, uz blag miris citrusa, moglo pokretati automobile.

Profesor Džejms Klark otkrio je da snažni mikrotalasi mogu da rastave molekule u kori i tako stvore gasove koji se mogu skupljati i destilovati te koristiti u tečnom stanju. Zvuči, doduše, malo nepraktično kada je reč o masovnoj proizvodnji, ali ipak predstavlja korak napred u dobrom pravcu.

Pored toga, proces bi mogao biti koristan i za druge ostatke koje proizvodimo svakodnevno, kao što su slama, ljuske od oraha, kora od jabuke, kafe ili ljuspe od pirinča. Jedini problem je taj što se ovakva upotreba već sreće u kozmetičkoj i drugim industrijama.

”Ostaci od pomorandžine kore su odličan primer protraćenog resursa. U Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču soka od pomorandže, polovina pomorandži tretira se kao otpad onda kad se iz njih iscedi sok. To stvara masu od osam miliona tona pomorandžine kore godišnje koja može biti upotrebljena za stvaranje hemikalija, materijala i goriva,” kaže profesor Klark.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)