Datum:

29.08.2014. 10:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3973 pregleda

Iako je Norveška jedan od najvećih proizvođača nafte na svetu, njeni građani kako iz ekoloških razloga tako i zbog brojnih povlastica, masovno kupuju elektične automobile.

Norveška vlada, s namerom da smanji emisiju gasa sa efektom staklene bašte koji ispuštaju vozila na putevima, uvela je niz olakšica za vlasnike električnih vozila, što je urodilo plodom. Izduvni gasovi iz motornih vozila u Norveškoj imaju 10 odsto udela u ukupnoj emisiji štetnih gasova, preneo je AFP.

Norveškim putevima se trenutno kreće preko 32.000 električnih vozila, dakle svaki 160 Norvežanin vozi ovu vrstu ekološkog automobila, što je najviša stopa u svetu.

Udeo električnih vozila u ukupnoj prodaji novih automobila u Norveškoj od početka godine dostigao je čak 13 odsto, što je svojevrstan rekord na globalnom nivou.

U martu električno vozilo Tesla postalo je ubedljivio najprodavaniji model automobila na mesečnom novou u ovoj nordijskoj zemlji uprkos relativno viskoj ceni.

Električna vozila izuzeta su od svih poreza, a njeni vlasnici imaju pravo da voze trakom predviđenom za javni transport, da besplatno koriste garažna mesta kao i da besplatno pune akumulatore na propisanim mestima.

Vlada je predvidela da ove mere zadrži do 2017. odnosno dok broj električnih automobila ne dostigne brojku od 50.000.

Ukoliko se ovakav trend kupovine nastavi, ta brojka bi mogla da bude dostignuta već početkom 2015. godine.

Ovakva politika košta norvešku državu oko 500 miliona evra.

Zbog toga je norveški premijer Erba Solberg nedavno izjavio da će vlada morati da preispita politiku u pogledu elekričnih automobila ali obećavši da će u doglednom periodu biti zadržane neke poreske olakšice.

Oprezan stav norveške vlade je razumljiv jer je nedavno istraživanje pokazalo da se 48 odsto vlasnika elektičnih vozila u Norveškoj odlučilo za kupovinu ove vrste automobila iz ekonomskih razloga, 27 odsto iz ekoloških razloga a 12 odsto kako bi uštedelo vreme provedeno u saobraćaju tokom gužvi na saobraćajnicama.

Električna vozila predstavljaju 85 odsto saobraćaja u trakama za javni prevoz praveći neobičajenu gužvu posebno u velikim gradovima, što sve više iritira korisnike gradskog prevoza.

“Na hiljade naših korisnika gubi vreme u saobraćajnim zakrčenjima zbog daleko manjeg broja korisnika električnih vozila”, smatraju predstavnici preduzeća javnog transporta.

Tema saobraćajnih zakrčenja u trakama predviđenim za javni transport u kojima su se sad našla i električnih vozila postaje sve češća tema među norveškim građanima.

Predstavnici norveške Asocijacije za električna vozila smatraju da je prerano razmišljati o ukidanju poreskih i ostalih olakšica za kupovinu električnih vozila jer to tržište nije dovoljno konkurentno u poređenju sa tržištem vozila na fosilna goriva.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)