Datum:

09.04.2013. 16:34

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6196 pregleda

Stroža kontrola uvoza polovnih automobila u Srbiju neće stupiti na snagu 15. aprila ove, kako je to bilo ranije predviđeno, već istog datuma naredne godine!

– Primena Pravilnika o izmeni pravilnika o ispitivanju uvoza korišćenih automobila odložena je za godinu dana – potvrđuje za „Novosti“ Dragan Vukašinović, načelnik odeljenja za homologizaciju vozila Sektora za vozila Agencije za bezbednost saobraćaja – Ostaje dovoljno vremena da se sve još bolje pripremi.

Odluka o odlaganju novog, savremenijeg pravilnika, ne znači da će vozila moći da uvozi ko kako hoće. U suštini, kontrola ostaje kao i do sada.

– Postoje dva nivoa kontrole – objašnjava načelnik Vukašinović. – Prvi stepen je Uprava carina koja proverava da li su papiri odgovarajući i da li motor vozila ispunjava normu „evro 3“.

Ako postoje neke nejasnoće, i ako iz dokumentacije Uprava carina ne može da ustanovi da li neko vozilo odgovara tim propisima, onda se obraćaju nama, Agenciji za bezbednost saobraćaja, da mi na osnovu naše baze podataka odgovorimo na to pitanje.

Do kada će važiti uredba o uvozu polovnih vozila sa „evro 3“ standardom?

– To vam u ovom trenutku ne može niko reći. Postoje mnogi zahtevi, sa raznih strana, da se taj standard zameni sa „evro 4“ normom, iz jednostavnog razloga što je u trenutku usvajanja „evro 3“ normi, 2005. godine, starost uvezenih automobila bila do tri godine – kaže načelnik odeljenja za homologizaciju vozila Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Dragan Vukašinović.

Svaki šesti “divlji”

Svako šesto vozilo koje je bavi prevozom putnika isključeno je iz saobraćaja, pokazuju podaci Međuresorne radne grupe za suzbijanje sive ekonomije u prevozu putnika u drumskom saobraćaju. U februaru je na područjima Rasinskog, Šumadijskog i Zaječarskog upravnog okruga obavljeno ukupno 620 inspekcijskih kontrola. Tom prilikom 112 vozila isključeno je iz saobraćaja, izdato je 50 naloga za otklanjanje nedostataka i 114 zahteva za pokretanje postupaka.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)