Datum:

08.03.2016. 22:46

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 2328 pregleda

Korišćena vozila iz Evrope oslobođena svih uvoznih dažbina i nesmetano stižu u našu zemlju. Ima više načina da se dokaže poreklo “četvorotočkaša”, ukazuju uvoznici. Ovlašćeni prodavci imaju i ugovore sa proizvođačima.

Istina je da pojedini nemački proizvođači automobila ne izdaju više potvrde o poreklu vozila za EUR-1 obrasce neophodne da bi polovna vozila koja se uvoze iz Evrope bila oslobođenja carinskih dažbina u Srbiji, ali ima više načina da se dokaže da je automobil proizveden u EU, ukazuje za “Novosti” Milan Stanić, iz jedne od beogradskih kompanija koje se bave uvozom polovnih vozila.

Skoro svi ovlašćeni prodavci polovnjaka, kaže naš sagovornik, imaju ugovore sa proizvođačima vozila po kojima mogu da izdaju neophodne potvrde da je vozilo proizvedeno u Evropskoj uniji.

Ima i onih uvoznika koji tvrde da će posle BMV i “Audija” i drugi nemački proizvođači prestati da izdaju neophodne potvrde jer one jedino nama u Evropi trebaju. A, pretpostavlja se da će ubrzo i proizvođači iz ostalih zemalja EU prestati da daju te potvrde. To bi onda značilo da će na polovna putnička vozila biti plaćana carina od 12,5 a na privredna 10 odsto pa bi krajnji kupci za toliko više plaćali i automobile.

Sa problemom su upoznati i u Srpskoj asocijaciji uvoznika novih automobila, koji nemaju poteškoća kod oslobađanja od carine za uvoz novih vozila iz EU, ali imaju puno razumevanja za novonastalu situaciju.

– Radi se samo o jednom papiru koje potvrđuje da je vozilo proizvedeno u EU, međutim, nije teško da se ustanovi zemlja porekla. Smatram da će se ovaj problem veoma brzo rešiti – kaže dr Milan Vukasović predsednik ove asocijacije.

Carina na vozila, bilo polovna ili nova, shodno važećim zakonskim propisima se ne plaća za vozila proizvedena u zemljama Evrope. Međutim, mnoge japanske i južnokorejske kompanije imaju fabrike u Evropi koje delove nabavljaju iz pogona vam EU.

– Dešavalo nam se da celu seriju nekog modela koji je proizveden u evropskoj fabrici ne možemo da uvezemo bez plaćanja carine, jer je većina delova poreklom iz matične, a ne zemlje u EU – kaže nam Anđelka Brzulja, iz “Hjundaija”. – U Evropi to nikoga ne zanima. Njima je važno gde se auto finalizuje, a ne odakle stižu delovi. Zato i ne čudi što će svi da prestanu da izdaju potvrde o zemlji porekla, jer je to samo nama izgleda važno.

Prošle godine je u Srbiju uvezeno više od 100.000 polovnih vozila od kojih je ogromna većina bila oslobođena plaćanja carinskih dažbina, jer su proizvedena u Evropi. Jedini uslov je bio da zadovoljavaju minimum “evro 3” ekološki standard motora.

Na carini po starom

U Upravi carina kažu da od strane Evropske komisije nisu dobili nikakvu informaciju da će doći do obustave izdavanja dokaza o poreklu za upotrebljavana motorna vozila EUR-1.

Ipak, u Upravi carina su za “Novosti” istakli da ukoliko dođe do prestanka izdavanja obrasca EUR-1, postoji i alternativa, a to je “izjava o poreklu” koju izvoznik unosi u fakturu, dostavnicu, ili bilo koji drugi komercijalni dokument koji dovoljno detaljno opisuje proizvode o kojima je reč i tako omogućava njihovu identifikaciju.

Tu izjavu na fakturi može sačiniti ovlašćeni izvoznik (bez obzira na vrednost robe) ili bilo koji izvoznik (za robu čija vrednost ne prelazi 6.000 evra.

Agencija nenadležna

Da bi uvezli polovno vozilo u Srbiju, neophodno je da ono prođe i strogu zakonsku proceduru i uvoznik se prvo obraća Agenciji za bezbednost saobraćaja za dobijanje dozvole za ispitivanje vozila, a zatim, nakon provere i za dozvolu za uvoz.

Međutim, kako su “Novostima” potvrdili u Agenciji za bezbednost saobraćaja problem sa EUR-1 obrascem nije u njihovom domenu.

– Prema Pravilniku o ispitivanju vozila kontrolisanje motornih i priključnih vozila koja se uvoze kao upotrebljavana, obuhvata kontrolisanje dokumentacije, identifikaciju vozila, kontrolu homologacionih oznaka, kontrolu ispunjenosti propisanih uslova u skladu sa zakonom. Zakon koji uređuje ovu oblast je Zakon o bezbednosti saobraćaja.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)