Datum:

14.03.2012. 16:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 9835 pregleda

Vozači u Srbiji ne vole volan sa desne strane, pa najveći broj njih nikada i ne bi kupio takav automobil, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje. Iako su takvi četvorotočkaši uglavnom jeftiniji i po nekoliko hiljada evra od standardnih, oni teško nalaze put do kupaca.

Bezbednost

Vozači kao glavni razlog za takav stav navode da je učešće u saobraćaju sa ovakvim automobilom nebezbedno zbog preglednosti, ali i zbog saobraćajne infrastrukture koja nije prilagođena za upravljanje sa desne strane. To je odgovor koji je dalo 4.000 ispitanika ankete sprovedene u februaru na sajtu: www.polovniautomobili.com.

– Čak 77 odsto vozača nikada ne bi kupilo automobil čije su upravljačke komande sa desne strane, 14 odsto njih učinilo bi to samo ako bi mogli da prebace volan sa leve strane, a devet odsto anketiranih kupilo bi ovakve automobile bez obzira na položaj volana, jer je njihova cena znatno niža na našem tržištu u odnosu na standardna vozila – navodi se u istraživanju. – Prema ovim rezultatima 78 odsto anketiranih smatra da nije bezbedno upravljati ovakvim vozilom, jer je smanjena preglednost tokom vožnje. 14 odsto njih smatra da nije bitno sa koje strane se nalazi volan ako je vozač dobar, dok svega 8 odsto vozača smatra da je vožnja ovakvog automobila ista kao i vožnja automobila čije su upravljačke komande sa leve strane.

Problemi

U Evropi se automobili koji imaju volan sa desne strane voze samo u Velikoj Britaniji, na Kipru i Malti. Korišćenje ovakvih vozila kod nas, pored već pomenutih problema sa aspekta bezbednosti, dovodi i do praktičnih poteškoća kao što je plaćanje na naplatnim rampama ili u javnim garažama, kada se automat nalazi sa suprotne strane.

Prebacivanje volana

Prema sadašnjim propisima koje je 2010. godine odredila država, automobile sa upravljačem na desnoj strani smeju imati samo oni koji su ih do te godine uvezli u našu zemlju i tada registrovali. Međutim, i oni su dobili rok da do avgusta 2012. godine prebace upravljačke komande na levu stranu ili ih ubuduće neće moći registrovati. Taj mehaničarski „zahvat“ inače košta više od hiljadu evra.

Autor: N. Nedeljković/Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)