Datum:

22.11.2010. 10:11

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 9560 pregleda

Povodom 21. novembra – Dana sećanja na žrtve stradale u saobraćajnim nesrećama, saobraćajna policija sprovodi pojačanu kontrolu saobraćaja na teritoriji cele republike, saopštio je MUP Srbije. Pojačana kontrola saobraćaja obavljaće se na mestima gde su se u prethodnom periodu učestalije događale saobraćajne nezgode, sa posebnim akcentom na otkrivanje prekršaja.

Saobraćajna policija će posebnu pažnju obratiti na otkrivanje sledećih prekršaja: nepoštovanje ograničenja brzine kretanja vozila, neustupanje prvenstva prolaza, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, nepropisno preticanje, korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje, nekorišćenje zaštitne kacige i sigurnosnog pojasa u vozilu, kao i drugih tezzih saobraćajnih prekršaja, navedeno je u saopštenju MUP-a. 

Naročito se skreće pažnja vozačima koji večeras idu na slavu – Aranđelovdan, da ne sedaju za volan ukoliko su konzumirali alkohol.

Srpski drumovi među najnebezbednijim

Srbija je i dalje među najnebezbednijim zemljama Evrope u pogledu bezbednosti u drumskom saobraćaju, ocenio je Srpski komitet za bezbednost saobraćaja u Beogradu.

Povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, Komitet je naveo da država još uvek ne čini dovoljno da spreči stradanja na putevima.

Komitet je podsetio da svake godine u svetu 1,3 miliona ljudi pogine u drumskom saobraćaju, kao i da je stradanje u saobraćaju vodeći uzrok smrti dela stanovništva u dobi od 10 do 24 godine. 

U Srbiji je, kako je navedeno u saopštenju, u proteklih 30 godina poginulo blizu 40.000 ljudi, a više od pola miliona je povređeno.

Iako je od početka 2010. zabeležen trend smanjenja broja stradalih, od septembra je broj poginulih i povređenih u porastu, piše u saopštenju

Oštrije sankcije i intenziviranje aktivnosti saobraćajne policije očigledno nisu dovoljni da se zaustave svakodnevne tragedije na srpskim putevima, ocenjeno je u saopštenju. 

Komitet smatra da se šire obrazovne i edukativne aktivnosti na nacionalnom nivou još uvek se ne sprovode, a da je naročito zabrinjavajuće što novi sistem obuke vozača kasni preko svake mere.

Tako je Srbija tokom godinu dana dobila desetine hiljada novih vozača koji su obučeni u skladu sa neodgovarajućim i zastarelim sistemom.

Iz Komiteta očekuju da će država konačno preduzeti odlučne aktivnosti radi sprečavanja “svakodnevnog krvoprolića” na srpskim putevima, uz podršku svih društvenih struktura, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Mondo

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)