Datum:

03.03.2014. 10:44

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3432 pregleda

Nissan će na sajmu automobila u Ženevi predstaviti unutrašnji retrovizor koji umesto klasičnog ogledala ima LCD ekran. Na ekranu se prikazuje slika koju trenutno snima kamera visoke rezolucije instalirana na zadnjem delu vozila i usmerena na put iza automobila.

Od kada je Audi 2012. primenio sličnu tehnologiju na trkačkom prototipu R18, bilo je samo pitanje vremena kada će neki proizvođač automobila ponuditi sličan sistem u serijskom modelu – Audi je planirao da ga ugrađuje u sportski električni model R8 e-tron, ali je kompanija u međuvremenu odložila lansiranje ovog automobila.

Po svemu sudeći Nissan će biti prva kompanija čiji će produkcijski modeli kao opciju imati mogućnost ugradnje ove vrste retrovizora.

1

U tom japanskom proizvođaču kažu da će vozač zahavljujući novom retrovizoru moći jasnije da vidi šta se dešava iza njegovog automobila, bez obzira kakvi su vremenski uslovi i vidljivost. Takođe, kamera koja šalje sliku na LCD ekran pokriva širi ugao u poređenju sa onim što vozač može da vidi u klasičnom retrovizoru standardnih dimenzija.

Jedna od prednosti takozvanog “digitalnog retrovizora” je i to što vozaču pogled unazad više neće ometati visoki putnici koji sede pozadi, zadnji nasloni za glavu ili prtljag koji se nalazi u kabini iza njega.

Ako vozač i pored svih prednosti ovog sistema u nekom trenutku ipak poželi da ima standardni retrovizor, Nissan mu je omogućio da pritiskom na dugme LCD ekran pretvori u klasično, tradicionalno ogledalo.

Novi, “pametni” retrovizor, kako su ga nazvali u Nissanu, biće dostupan kao opcija kupcima u Japanu već od proleća 2014, dok će na ostala svetska tržišta stići tokom 2015. godine.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)