Datum:

28.11.2012. 19:38

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 6908 pregleda

Prvi ispiti po novom nastavnom programu počinju krajem nedelje, saznaje RTS. U ovom trenutku, u auto-školama u Srbiji ima oko 100.000 kandidata koji se obučavaju, od kojih je 20 odsto došlo u fazu završnih polaganja.

Do kraja nedelje u Beogradu počeće polaganje vozačkih ispita po novom nastavnom programu, saznaje RTS u MUP-u Srbije. Kandidati koji su se upisali u auto-škole po starom programu obuku moraju do 25. januara, ali ne treba da žure sa ispitima jer im se posle završene obuke rok za prijavu i polaganja produžuje neograničeno.

Prvi ispiti očekuju se u školama koje su predale predloge ispitnih putanja i dobile saglasnost upravljača puta za korišćenje saobraćajnica.

U ovom trenutku, u auto-školama u Srbiji ima oko 100.000 kandidata koji se obučavaju, od kojih je 20 odsto došlo u fazu završnih polaganja. Prva pomoć se sada posebno polaže, kursevi po organizacijama Crvenog krsta su u toku, izašli su novi testovi koji mogu da se pogledaju na sajtu MUP-a i imaju 3.500 pitanja.

Neki stručnjaci kažu da je tri časa dopunske teorijske nastave nedovoljno da bi se sva pitanja savladala.

Profesor sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić smatra da su neka pitanja postavljena na takav način da se ne vidi zbog čega su postavljena.

“Ta pitanja izazivaju otpor kod onih koji ih spremaju i iz toga se ne vidi ni da se traži znanje, ni odnos čoveka prema saobraćaju, već puko poznavanje nekih činjenica”, kaže profesor Vujanić.

U Zajednici auto-škola kažu da je najava o poskupljenju obuke više štetila nego pomogla da se u toj oblasti uvede red.

Profesor dr Milomir Veselinović navodi da su auto-škole “doživele cunami zbog raznih nesinhronizovanih obećanja i želja”.

“Problem će se prevazići, ali bi trebalo izvući pouku da se ubuduće ne radi tako”, rekao je Veselinović.

Dobra vest jeste da je polaganje i obuka za motore i popularnu kategoriju A ostalo po istom. Jedino je novo da i motociklisti moraju da polože prvu pomoć, objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

“Za vozače motocikala još uvek nije predviđen nov sistem obuke, odnosno, oni startuju 25. oktobra iduće godine. Pri tome moramo imati u vidu da su motociklisti upravo najranjiviji učesnici u saobraćaju”, kaže Okanović.

Polaganje ispita biće usporeno, jer u slučaju da se jednom padne, zbog velikog broja kandidata, do drugog ispita moraće da se čeka i 30 dana.

Izvor: RTS

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)