Datum:

12.09.2018. 21:25

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Pred Višim sudom u Braunšvajgu u ponedeljak počinje proces protiv automobilskog koncerna Folksvagen u kojem deoničari traže odštetu zbog pada vrednosti deonica.

Deoničari Folksvagenu predbacuju da je predugo čekao s iznošenjem istine o skandalu s manipulisanjem izduvnim gasovima kod dizel motora čime su deoničari izgubili milijarde.

U procesu deoničari od te komapnije traže ukupno isplatu odštete u visini od devet milijardi evra. U sudskom postupku u ime oštećenih deoničara pojavljuje se investicioni fond Deka.

Nakon izbijanja skandala s dizel motorima Folksvagena u septembra 2015, deonice ovog koncerna su izgubile polovinu vrednosti.

U procesu bi se trebalo pokazati da li je vrh Folksvagena znao za manipulacije i pre nego što je krajem septembra  2015. izbio skandal.

Koncern se brani tvrdnjom da su o manipulacijama dizel motora znali samo menadžeri na nižim vodećim položajima dok upravni odbor nije znao ništa do objave Američke državne kancelarije za zaštitu prirodne sredine koja je i otkrila manipulacije motora.

Proces bi trebalo da traje do sledeće godine, a zbog velikog interesovanja glavna rasprava će se voditi u dvorani gradske skupštine.

Dosad je Folksvagen skandal s manipulacijom motora na dizel pogon koštao više od 27 milijardi evra u šta su uključene kazne, odštete i pravni troškovi.

U SAD-u je Folksvagen već osuđen za prevaru i ometanje sudstva, a osmorica bivših i sadašnjih čelnih ljudi koncerna je optuženo, između ostalog, i za prevaru i “zaveru”. Dva inženjera te kompanije su već osuđena.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)