Datum:

19.07.2017. 22:01

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Pregovori između predstavnika Vlade Srbije, rukovodstva kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija i zaposlenih u toj kragujevačkoj fabrici počeli su danas, oko 12.30 časova u zgradi Vlade Srbije a premijerka Ana Brnabić je zahvalila učesnicima na razumevanju i dolasku za pregovarački sto.

Brnabić je zahvalila predstavnicima Štrajkačkog odbora što su imali razumevanja, prekinuli štrajk i došli na pregovore a istovremeno i poslovodstvu Fijata na učešću u pregovorima.

Ona je istakla da je Vladi Srbije stalo do rešenja problema imajući u vidu i to da je manjinski vlasnik firme sa 33 odsto.

Pregovori se održavaju iza zatvorenih vrata.

U ime Vlade Srbije učestvuju premijerka Ana Brnabić i ministri privrede i rada Goran Knežević i Zoran đorđević, u ime kompanije Fijat generalna direktorka Silvija Verneti, a u ime zaposlenih predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković.

Izjavu uoči sastanka dao je Marković, koji je novinarima Tanjuga rekao da ima velika očekivanja od današnjeg dijaloga.

“Očekujem sve najbolje, i da se stvari konačno reše posle toliko dana čekanja”, rekao je Marković u izjavi za Tanjug.

Premijerka je sinoć iza zatvorenih vrata u Skupštini grada Kragujevca više od dva sata razgovarala sa predstavnicima štrajkača u “FKA Srbija” gde je proizvodnja obustavljena 27. juna.

Na tom sastanku dogovoreno je da danas u vladi počnu pregovori sa poslodavcem, a da se radnici vrate u pogon.

Premijerka je podsetila da je vlada manjinski partner u FKA Srbija i da ne može da garantuje nikakve rezultate, ali da garantuje da će biti sve vreme uz radnike, da će zajedno pregovarati, i da će uz njih biti Vlada Srbije.

Brnabić je napomenula da će sa svojim timom, pre svega sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, insistirati da se ispuni što više zahteva sindikata.

Predsednik Štrajkačkog odbora Fijata Zoran Marković juče izjavio da se otkazuje protest koji je bio zakazan za danas i pozvao je sve radnike “Fijata” da dođu na svoja radna mesta.

On je sinoć rekao da su sindikat i štrajkački odbor, posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, fabrike “FKA Srbija” odlučili da prekinu štrajk i nastave razgovore sa predstavnicima kompanije i Vladom Srbije na najvišem nivou.

Marković je rekao da je presedan u sindikalnoj borbi, da se štrajk završi bez dogovora, ali da su radnici dobili mogućnost da pregovaraju za sve što su se borili proteklih 16 dana.

On je dodao da će biti nezadovoljnih, ali je istakao da je danas “radni dan” i da očekuje “brze i jasne pregovore”.

Radnici u FKA Srbija istakli su zahtev da im vlada garantuje najmanju neto zaradu od 45.000 dinara, da dobiju 20.000 dinara kao naknadu tokom štrajka, novu organizaciju posla, isplatu bonusa za efikasnost za 2016. i troškove prevoza kada nema javnog prevoza u Kragujevcu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)