Datum:

13.06.2011. 22:14

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 7910 pregleda

Cene goriva na pumpama na levoj obali Drine, u Republici Srpskoj, koje su donedavno bile gotovo izjednačene sa onima na desnoj obali, opet su znatno niže nego u Srbiji. Razlika, zavisno od derivata i pumpe na kojoj se prodaje u RS, kreće se od 25 do 30 dinara po litru!

To nije rezultat mirovanja cena kod komšija, niti bilo kakvog smanjenja, jer i kod njih cene rastu, ali, očigledno, ne kao u Srbiji. Tako, na primer, evrodizel na većini pumpi u mestima u zvorničkom i bijeljinskom kraju košta oko 2,2 marke (jedna marka je 49 dinara), dok se na pumpama u susednim mestima Srbije prodaje po ceni od 135,40 dinara, pa i skuplje. Nešto manje od 2,2 KM u RS košta i bezolovni benzin, čija je cena kod nas oko 129 dinara.

Računica je sasvim prosta: Lozničani, Malozvorničani, Krupanjci, stanovnici ljubovijskog kraja, ali i oni koji im dolaze u goste iz drugih delova Srbije, rado odlaze da kupe gorivo na levu obalu Drine. Ušteda na punom rezervoaru, ako je zapremine od 50 litara, iznosi skoro 1.500 dinara, a ako ponese i metalnu kantu, u koju može da stane još 20 litara, što nije problem da se prenese preko granice, onda u džepu ostaje više od 2.000 dinara! Zbog toga je broj vozila koja iz Srbije prelaze na graničnim prelazima u RS i BiH sve veći, a pazari na pumpama u mestima Podrinja, na desnoj obali Drine, sve manji.

– Ovo je pogodnost koju malo ko ne koristi – priča Lozničanin Dragan Radivojević. – Iznos koji ostane na jednom punjenju rezervoara i kante dovoljan je za odlazak i povratak iz Beograda! Problem je to što je, naravno, i ova cena u RS za većinu ljudi visoka, jer su uslovi života sve teži i teži.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)